Гърция и кредиторите се договориха за пенсионните реформи

  • 04 август 2015 06:50

  • 2167
  • 2
Гърция и кредиторите се договориха за пенсионните реформи
©

Гърция и кредиторите й се договориха за новите пенсионни реформи. Според споразумението те няма да засегнат онези, които са получили право да се пенсионират до края на юни, заявиха служители от министерството на труда, цитирани от "Ройтерс", предава БТВ.

Припомняме, че Гърция и кредиторите се договориха миналия месец да започнат разговори за трета спасителна програма, за да остане страната ликвидна и член на еврозоната. Атина се ангажира да извърши до края на октомври амбициозни пенсионни реформи като премахване на ранното пенсиониране и повишаване на възрастта за пенсиониране.

Кредиторите искат увеличение на възрастта за пенсиониране на 67 години от формалните 62 години, които намаляват значително в зависимост от годините трудов стаж и семейния статус. Представители на кредиторите - Европейската централна банка, Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейският стабилизационен механизъм се срещнаха с министъра на труда Георгиос Катрунгалос в неговия кабинет, съобщава агенцията. Катрунгалос каза, че преговорите са преминали в "конструктивна атмосфера".

Служител на министерството на труда посочи, че Гърция ще уточни пенсионните реформи до октомври и ще представи предложенията по трудовите въпроси до края на годината. Гърция провежда повечето от срещите на високо равнище със своите кредитори в хотел в центъра на Атина. Предишни посещения на ръководителите на мисията кредитори в министерствата бяха възприемани на местно равнище като нарушаване на суверенитета на страната. Като жест на добра воля Катрунгалос покани преговарящите на разговори в министерството.

Технически екип е обсъдил още данъчни въпроси, теми на съдебната система и борбата с корупцията. Те ще разговарят утре за създаване на нов гръцки приватизационен фонд и за лошите кредити, заяви правителствен служител, пожелал анонимност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2167 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.05 | 03:48

2
модератора 100 , дали вече да не те потърся

2015.08.05 | 03:42

1
Защо спря да се хили гръцкото Хампи ??

Добави коментар

Водещи новини