Виртуални турове из Долината на траките ще предлагат в Казанлък

  • 03 август 2015 18:53

  • 2069
  • 4
Виртуални турове из Долината на траките ще предлагат в Казанлък
© Булфото (архив)

Девет тракийски гробници и гробни комплекси от Казанлъшката котловина ще бъдат дигитализирани, чрез 3D сканиране и заснемане и ще станат достъпни за туристи и учени от различни краища на света.

Дигитализирането на артефакти от фондовете "Роза" и "Тракология" на историческия музей в Казанлък, ще станат възможни, благодарение на спечелен проект от община Казанлък и местния музей по програма "Културно наследство и съвременни изкуства".

Проектът е за документиране и дигитализиране на тракийските гробници, гробни комплекси и движимо наследство от Долината на розите и тракийските царе. Стойността му е за 187 034,41 евро.

Това обяви в пресклуба на БТА в Казанлък Калина Хицова, ръководител на проекта. С помощта на новата дигитална разработка, след 12 месеца, посетителите на Розовата долина и казанлъшкия музей ще могат на място да направят виртуална разходка из най- интересните места в Долината на траките, сред които е и оригиналът на Казанлъшката тракийска гробница, защитен обект на ЮНЕСКО, затворена за посетители. Дигиталната платформа ще е на български и английски езици.

Новата разработка, чийто краен продукт ще е факт през април следващата година, ще направи възможно и дигитализирането, чрез 3D модели на различни експонати, намерени в Долината на траките, като се създаде цялостна представа за тях, от отделни техни намерени фрагменти. В рамките на проекта ще бъде създадена и географска информационна система, с точни JPS координати и снимков материал.

Като гидове за работа във виртуалните турове в Долината на розите ще работят общо 20 човека, от които 14 ще са младежи от ромски произход.

Пред БТА директорът на Историческия музей в Казанлък Момчил Маринов изрази надежда, че със създаването на дигитализирано звено в местния музей ще се провокира още повече научния интерес към тракийското и археологическо наследство на Долината на розите и тракийските царе.

Последвайте канала на

БТА
2069 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Истината!

2015.08.12 | 22:14

4
"Като гидове за работа във виртуалните турове в Долината на розите ще работят общо 20 човека, от които 14 ще са младежи от ромски произход." Вие добре ли сте?!?!!? Те две приказки на кръст не знаят на български... гидове? Хората портфейлите ли ще си пазят или гробници ще разглеждат? Вече нямам думи и сили, скоро изравям калашника имам и 3 пълнителя и почвам наред!
безобразие

2015.08.12 | 22:14

3
какви младежи от ромски произход бре кой и-диот му хрумна тази глупост и кой се съгласява на тая простотия, нали те трябва да са лицето и първосигналното впечатление за тази древна цивилизация, а представете се да ви се изтапанчи мургавия ман гал а вие сте от Норвегия със семейството си например, това вече е прекалено

2015.08.12 | 22:13

2
ЦИГАНИ ПАК ДА СЕ ОБЛАЖАТ...А НАШИТЕ БЪЛГАРИ ДА БЯГАТ НА ВЪН...КАЗАНЛЪК ГРАД НА ЦИГАНИТЕ ЛИЕ????

2015.08.12 | 22:13

1
НЕСТИГА ЧЕ КРАДЪТ И ИБЪТ...АМИ ПОК ДА ИМАТ РАБОТА..ЗА ТЯХ ЦИГАНИНА Е НА ПОЧИТ...

Добави коментар

Водещи новини