Над 500 млн. лева е печалбата на банките до края на юни

  • 03 август 2015 15:41

  • 1406
  • 0
Над 500 млн. лева е печалбата на банките до края на юни
©

503 млн. лeва е печалбата на банките за първите шест месеца на годината, сочат данните на БНБ, предаде БНР.

Тя нараства с повече от 170 млн. лева спрямо първите шест месеца на миналата година. Всички показатели на банките са на ниво и системата остава силна, категорични са от БНБ. Оттам допълват, че през второто тримесечие са взети мерки за допълнително укрепване на ликвидната и капиталовата позиция на пазарни участници, чувствителни към външно негативно въздействие.

В отчета за състоянието на банковата система към средата на годината не се посочва кризата в Гърция. В края на юни, когато започна банковата ваканция в южната ни съседка, БНБ съобщи, че "вследствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България" и подчерта, че тези банки оперират самостоятелно и независимо от гръцката банкова система.

Според данните на БНБ към края на юни ликвидните активи на кредитните институции у нас са 23,7 млрд. лв. Коефициентът на ликвидност е 32,72 %. Печалбата на банките се увеличава, като това се дължи основно на по-ниските разходи за лихви и обезценки. Общият размер на депозитите в края на юни е 71 млрд. лв., от които около 60 % са на домакинствата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини