Стотици свободни места за тираджии

  • 03 август 2015 12:55

  • 2181
  • 0
Стотици свободни места за тираджии
© Булфото

Сериозен недостиг на международни шофьори изпитват българските фирми. Това сочат данните на Агенцията по заетостта. В момента по официални данни има свободни 536 работни места за тираджии, като най-сериозен е недостигът на шофьори в Пловдив, където вакантни са 150 места, информира Нова телевизия.

Николай Янев от пет години работи като международен шофьор. На месец изминава средно по 17 хиляди километра и получава заплата от 2500 лева. Според него колегите му предпочитат да работят за чужди фирми заради по-високите заплати.

„Поне за мен те идват, учат се, дават им нови камиони, практикуват и бягат навън, което не е правилно”, каза Николай Янев, който е международен шофьор.

Най-търсената работна ръка у нас се оказват международните шофьори. В почти всички бюра по труда има обявени свободни позиции за тази професия. Заради липсата на училища в страната, които да произвеждат такива кадри, в една от най-големите транспортни фирми у нас са се принудили да открият собствен учебен център. Тук изпитват недостиг на 500 шофьори.

„Училища, действали, произвеждали кадри, се закриват и се произвеждат така наречените мениджъри-меринджеи, които не искат да работят една много добре платена работа”, обясни Мирослав Самуилов – представител на транспортна фирма.

Заплащането на международните шофьори започва от 1200 и стига до 3000 лева, но кандидати няма.

„Имаме оферта за 600 евро. Разбирате, че ако работодателят в съответната държава представи 1500 или 2000 евро, нашият специалист ще може да кандидатства и по регламента в Европа, защото критериите са международни”, каза Димитров  – началник на сектор в Агенция по заетостта–Пловдив.

Една от основните причини за текучеството в бранша се оказват кражбите на гориво, които правят шофьорите на ТИР - рове.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини