МОСВ: Нивата на реките ще се задържат или понижат

  • 03 август 2015 09:42

  • 787
  • 0
МОСВ: Нивата на реките ще се задържат или понижат
© Булфото

Речните нива ще се задържат или понижат. Това съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес на отделни места в планинските райони на Югозападна България ще превали, в количества от 1 до 3 л/кв.м. Във вторник и сряда вероятността за валежи е малка.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като в отделни измервателни пунктове са отчетени повишения. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на р. Огоста – в долното течение, р. Осъм – в долното течение, р. Янтра – в средното течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Провадийска – в горните им течения, р. Камчия – в долното течение, р. Ропотамо (Черноморски басейн), р. Тунджа – в долното течение, р. Марица – в горно и долното течение (Източнобеломорски басейн), р. Струма – в горното течение (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Марица – в средното й течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните в 08.00 часа нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 16 см до + 15 см
Черноморски басейн: водните нива са се понижавали до - 2 см
Източнобеломорски басейн: колебания на водните нива от - 26 см до + 18 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от - 6 до + 2 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес и утре са възможни краткотрайни незначителни повишения на нивата на наблюдаваните реки, в резултат на прогнозирани валежи. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.

Дунавски басейн – днес водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни незначителни повишения са възможи в долните течения на реките вследствие на оттичането им. Според моделираните водни количества за р. Искър на 3, 4 и 5 август ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 3, 4 и 5 август ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества на 3, 4 и 5 август ще бъде около средно многогодишните, като нивата ще продължат да се понижават.

Черноморски басейн – днес и утре водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Източнобеломорски басейн – водните нива днес ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни незначителни повишения са възможи в долните течения на реките вследствие на оттичането им. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда прогнозира, че водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн – днес и утре са възможни краткотрайни незначителни повишения в средното и долно течение на р. Места и в долното течение на р. Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини