Теменужка Петкова: Таксата "задължение към обществото" трябва да бъде разпределена справед

  • 03 август 2015 08:13

  • 1612
  • 2
Теменужка Петкова: Таксата "задължение към обществото" трябва да бъде разпределена справед
©

Не може да се говори за скарване между премиера и бизнеса заради цените на тока. Правителството предприе редица мерки за решаване на проблемите в енергетиката и вследствие на тях цената на тока за бита не беше увеличена. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

По думите й таксата "задължение към обществото" по закон трябва да бъде разпределена справедливо между всички потребители.

Налице са мерки, които могат да снемат част от тежестта върху индустрията от купуването на електроенергия на преференциални цени от ВЕИ. Правителството изработи наредба в тази посока и тя е изпратена за нотификация в Европейската комисия. Когато и тя да бъде нотифицирана, на индустрията ще бъде дадена възможност да ползва облекченията от 1 август. Така че смятам, че трябва да има спокойствие в сектора, заяви енергийният министър.

Петкова каза, че голяма част от проблемите в енергетиката се дължат на погрешни решения, взети преди години. Като примери тя даде проектите "Белене" и "Цанков камък", както и взетият от Българския енергиен холдинг през 2013 г. 1 млрд. лв. кредит.

Цялата политика на правителството е насочена спрямо това да бъдат спрени течовете в енергетиката. Има подобни резерви в системата и ние ще продължим да ги търсим. Но това са проблеми, търсени с десетилетия и наистина се изисква време, за да бъдат решени, коментира Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.  По думите й прокуратурата има място в решаването на проблемите в сектора там, където има открити сериозни нарушения.

Тя заяви още, че има голям шанс България да стане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа, ако предвидените проекти, като например интерконекторните газови връзки с Румъния и Гърция, бъдат изпълнени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1612 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ванко

2015.09.15 | 10:25

2
Тази такса "Задължение към обществото" за плащане на неплатените сметки на циганите ли е? Че нещо не й хващам много смисъла...
бай Иван

2015.08.03 | 23:47

1
Продънихте ми ушите че сте намалили цената на тока за битовите абонати а не обелвате нито дума за увеличението на Енерго Про. ЗАЩО?? ЗАЩО??

Добави коментар

Водещи новини