Светилището на Дионис може да е над Велинград

  • 03 август 2015 07:04

  • 4936
  • 2
Светилището на Дионис може да е над Велинград
©

Екипът на проф. Диана Гергова е на път да разкрие една от големите мистерии в археологията: къде се намира прочутото в древността Светилище на Дионис, в което Александър Македонски е получил знамение за завоевателски успехи, съобщава БНТ.

Свещено за бесите място над Велинград, на връх Острец, се очертава като най-сериозният кандидат. Освен от неимоверното количество керамика и кости, археолозите са изумени и от друго - досега не са виждали светилище с подобна организация и строителство.

Откритото светилище се отнася към 12 век пр. Хр. и наистина може да се окаже едно от на-важните места за култа към бога на виното и веселието. За съжаление то сериозно е пострадало от набезите на иманяри.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4936 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
изпепеляващият

2016.05.14 | 11:32

2
Светилището не е на Дионис /името е погърчено/,а на Ти Он Исус-или слънцедатният Исус.Светлището е много по-древно ,най -малко на 4000 г.Когато траките са имали светилища,гърците ги е нямало тук ,идват към 5 век пр.Хр.Осъзнаването на един народ е дълъг процес !Чети книгите на Стефан Гайд!"Тракийското писмо декодирано"

2015.08.03 | 08:45

1
Светилището не е ли в местността Дженевра над град Батак?

Добави коментар

Водещи новини