Словашко село се обяви в референдум против приемането на имигранти

  • 03 август 2015 06:49

  • 1938
  • 1
Словашко село се обяви в референдум против приемането на имигранти
© Getty Images/Guliver

Жителите на словашкото село Габчиково вчера се произнесоха чрез референдум против приемането на 500 имигранти, които трябва да пристигнат при тях от Австрия по силата на споразумение между Братислава и Виена, съобщи Франс прес.

Близо 97 процента от гласувалите отговориха положително на въпроса "Против ли сте установяването на временен лагер за имигранти в сградата на Словашкия технически университет?", заяви председателят на избирателната комисия Теодор Бодо.

В референдума участваха 2600 от 4300 възрастни жители на Габчиково и само 102 от тях се обявиха за приемането на имигранти, уточни той.

Местните власти организираха референдума вследствие на петиция, подписана от 3150 жители на селото.

Словашкият министър на вътрешните работи предупреди, че резултатът от допитването не е задължителен за него. "Местният референдум има задължителна сила за общината, но МВР, в качеството си на държавна институция, не е задължено да се съобразява с резултата", заяви говорителката на министерството Микаела Пауленова.

Словакия се ангажира да настани на територията си 500 имигранти, подали молба за убежище в Австрия, по силата на двустранно споразумение, сключено на 21 юли във Виена и предназначено да облекчи имигрантския натиск върху съседната държава.

Споразумението, приветствано като "важен знак на солидарност от страна на Словакия" от австрийския вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер, предвижда Словакия да поеме разходите по настаняването и изхранването на имигрантите, а Австрия - разходите на персонала.

Словашкият вътрешен министър Роберт Калинак изтъкна, че Братислава прави този жест от желание да "изплати дълга си" към съседна Австрия, която беше приела бежанци по времето на желязната завеса и бе подкрепила присъединяването на Братислава към ЕС и Шенгенското пространство.

"Вече всичко е готово в Габчиково за посрещането на имигрантите от Австрия", увери говорителката на словашкото МВР. Тя добави, че все още не е известна датата на пристигането им, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1938 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.07 | 16:05

1
А в Чалгария кога ще има референдум за членството ни в НАТО и ЕС и всичко което ни се случи последните 25г.а?

Добави коментар

Водещи новини