С молебен Мизия отбеляза годишнината от наводнението

  • 02 август 2015 16:02

  • 1094
  • 4
С молебен Мизия отбеляза годишнината от наводнението
© Булфото (врхив)

С молебен за здраве, спасение и утеха, отслужен в църквата "Св. св. Петър и Павел", десетки жители на Мизия отбелязаха годишнината от опустошителното наводнение в града на 2 август 2014 година, съобщи БТА.

Кметът на общината Виолин Крушовенски отбеляза в словото си по този повод, че годишнината съвпада със 135 години от времето, когато 2 август е определен от предците на мизийци за празник на селището.

"Този ден за нас е повратен, защото преди една година триметровата приливна вълна наводни и отнесе имоти, обърна съдби и отне два човешки живота", каза Крушовенски.

Той допълни, че това е ден на равносметка и на благодарност към институциите и хилядите доброволци, които от първите часове на бедствието спасяваха и помагаха на местните хора да го преодолеят.

Крушовенски благодари на пожарникарите и на спасителите, на военнослужещите и на доброволците от БЧК, от АЕЦ "Козлодуй" и други организации и предприятия, участвали в спасителните дейности и в ликвидирането на последствията от незапомненото наводнение.

Кметът на Мизия оповести, че в знак на благодарност и признателност почетни плакети ще бъдат връчени на директора на Националната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, на еврокомисаря Кристалина Георгиева, на началника на Сухопътните войски и на ръководството на АЕЦ "Козлодуй". Той припомни, че почетни плакети са получили посланикът на Израел и председателят на Българския Червен кръст.

Виолин Крушовенски благодари и на хилядите дарители - деца, ученици, възрастни, организации и институции, дали средства и материали в подкрепа на бедстващото население на Мизия и помогнали му да се справи с последствията от наводнението.

Само от фондонабирателната кампания на БЧК и от Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец пострадалите над 800 домакинства в града са получили повече от един милион лева в средства и ваучери за материали.

Най-голямата благотворителна и доброволческа организация в страната повече от месец се грижеше за изхранването, заедно с военнополева кухня, на населението в Мизия, припомни с признателност кметът на общината.

Последвайте канала на

1094 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Дрън дрън

2015.08.02 | 23:10

4
И какво от това. Изсраха по един контейнер, за да се чувстват хората като в консервена кутия и туй ще им бъде. Българският народ кучета го яли, докато циганите им давате общински жилища, при което обаче те и на това не са доволни. А има хора като мен избягаха в чужбина щото нямаме жилище в България, работа, па камо ли дете да отглеждаме . давайте на циганите, давайте те са ви мили и драги. изгонихте народа мръсна сган олигархична.
IALOVATA KURVA BOIKO-IZIADE XYIA NA DOGAN

2015.08.02 | 18:09

3
kur za boiko ybieca
IALOVATA KURVA BOIKO-IZIADE XYIA NA DOGAN

2015.08.02 | 17:16

2
kur za boiko ybieca
IALOVATA KURVA BOIKO-IZIADE XYIA NA DOGAN

2015.08.02 | 17:16

1
kur za boiko ybieca

Добави коментар

Водещи новини