Да пазим Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво в България

  • 02 август 2015 12:19

  • 2283
  • 0
Да пазим Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво в България
©

Да пазим Байкушевата мура - най-старото иглолистно дърво в България, призовават от дирекцията на Националния парк "Пирин" в Банско. Повод за този апел са някои уж "невинни" посегателства над 13-вековното дърво, което продължава да е сред най-атрактивните природни забележителности в Пирин.

Постоянният поток от туристи, желаещи да се снимат в корените и на фона на тази природна забележителност, безсмисленото забиване на монети в кората, както и отчупването на парченца кора "за спомен", водят до изронване на почвата около дървото, оголване на кореновата система, нарушаване на целостта на кората, посочват експертите от дирекцията на националния парк.

От там припомниха, че по искане на дирекцията през 2003 г. специалисти извършиха мониторинг на състоянието на Байкушевата мура и го определиха като тревожно. Оказа се, че човешкото въздействие е по-опасно от пиринските бури. За да бъде опазено това уникално дърво и за бъдещите поколения, бе разработен специален проект, осъществен от парковата дирекция, за възстановяване на ландшафта около Байкушевата мура. Изградени бяха стълби и площадки за наблюдение отстрани, по които и сега преминават всекидневно десетки хора.

Опазването на природната забележителност, с която трябва да се гордеем, зависи от всеки един от нас - това бе написано и върху нова табела, която парковата дирекция постави в началото на тазгодишния активен летен туристически сезон.

Това живо природно творение, устояло на природните стихии в продължение на 1300 години, се намира близо до хижа "Бъндерица", вдясно от пътя, който води за хижа "Вихрен".

Откривател на старата "дама" на българската гора е лесовъдът Константин Байкушев - един от основоположниците на горското дело в България. Той първи определя и възрастта на вековното дърво. Това става през 1897 г., когато по поръчение на княз Фердинанд Константин Байкушев проучва горите в Пирин, Пелистер и Атон. Първите измервания установяват, че височината е около 30 м, дебелината - 2.6 м, обиколката - 7.6 м. Байкушев определя възрастта на дървото чрез специално доставен от Германия "Преслеров свредел". С негова помощ са преброени годишните кръгове - около 1200, през далечната 1897 г. За популярността на вековното дърво допринесло и нареждането на княз Фердинанд мурата да се огради, а местните власти - общински и горски, да се грижат за опазването й.

Последвайте канала на

БТА
2283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини