Чудотворната икона на Пресвета Богородица пристигна в Бургас (снимки)

  • 01 август 2015 19:58

  • 2384
  • 0
Чудотворната икона на Пресвета Богородица пристигна в Бургас (снимки)
© Булфото

Чудотворна икона на Пресвета Богородица, която се съхранява в трезора на Националния исторически музей, пристигна в Бургас при засилени мерки за сигурност и бе изложена за поклонение в църквата „Николай Мирликийски Чудотворец“ в комплекс „Меден рудник“, съобщи Булфото.

Сливенският митрополит Йоаникий тържествено посрещна иконата и благослови събралото се множество хора.

Инициативата е във връзка с набирането на средства за довършването на храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" и храмовия комплекс. Храмът е един от най-големите в България, но е недостроен. Вътрешното пространство е в гол бетон.

Идеята е на директора на НИМ професор Божидар Димитров, който „откри” светинята в бившия Секретен фонд на Националния исторически музей.

Навръх един от най-големите християнски празници Успение Богородично или Голяма Богородица, иконата ще бъде поставена в храма за Празничната Утрення и за Светата Божествена Литургия, след които ще бъде изнесена от храма за литийно шествие около храмовия комплекс.

Вярва се, че иконата на Пресвета Богородица цери от всички видове страдания и болести и откликва на молбите на молещите се. Пред нея могат да се поклонят и помолят и мъже и жени.

Последвайте канала на

2384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини