Татяна Дончева: ГЕРБ и РБ показаха жълт картон на президента

  • 01 август 2015 10:24

  • 3648
  • 2
Татяна Дончева: ГЕРБ и РБ показаха жълт картон на президента
©

ГЕРБ и РБ показаха жълт картон на президента. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното не обигра тактическа добре желанието си да има три въпроса на референдума. Той не проговори с ГЕРБ въпросите, а просто ги сложи на масата. Сега ГЕРБ и РБ му дават знак, а догодина идват президентски избори. Това обяви пред Нова телевизия Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в, лидер на „Движение 21”.

"Има и друг момент, който явно притесни партиите. Референдум и местни избори не е добър ход за определени политически сили. Те имат опасенията, че техните избиратели няма да се оправят на избори и референдум с 3 въпроса”, каза още Дончева.

Тя обясни още, че мажоритарното гласуване е удобно за партиите, които са на власт и към момента на изборите са на гребена на вълната.

„През 2009-а ГЕРБ спечели тотално без районите на ДПС. При мажоритарен вот не на 100%, а примерно 30%, може да стане така, че в момента ГЕРБ да имат такъв резултат, който да им осигури конституционно мнозинство. При мажоритарния вот обаче не трябва да се подценяват е малките партии по места. Местните политически групи може да се окажат препъни камък на големите партии. Реформаторите са в парламента благодарение на пропорцията. При мажоритарен вот ще им е много трудно”, разсъждава още Дончева.

Относно отпадането на въпроса и за задължително гласуване, тя е на мнение, че това е проста бакалска сметка.

„Задължителният вот означава, че ще се качи избирателната активност. Това пък означава, че контролираният вот ще има по-малка значимост. Партиите обаче разчитат на купения вот и това не им отърва”, обясни още лидерът на „Движение 21”.

Дончева смята, че е нормална практика постът омбудсман да бъде даден на опозицията. „Какъв ви е проблемът на вас с Мая Манолова?”, попита тя.

„Мая Манолова си е измислила Костинброд ли? Не”, отсече бившата депутатка. По думите й, колежката й просто е подала сигнала за надпечатване на бюлетини, защото е била длъжна.

По отношение на избирането й за омбудсман, Дончева коментира: „Аз ако съм Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, ще направя същото. Тя е активен човек, юрист, с поста ще се справи. Изваждам си от противниковия отбор един от активните играчи и си улеснявам живота. Като искаха да е някой друг, а не Мая Манолова, защо като се правиха предложения за омбудсман, не направиха по-сериозна кандидатура. Не е Мая Манолова проблемът на българската демокрация.”

Последвайте канала на

Novini.bg
3648 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Intel® Core™ i5-4670K

2015.08.28 | 19:00

1
Дончева Дончева, познаваш толкова, колкото ще познаеш че, Борисов ще се кандидатира за президент :))

2015.08.28 | 19:00

2
Ти като толкова знаеш, я се смотавай някъде, а стига си драскал!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини