Американски сенатор предлага закон СЕСИЛ против бракониерството

  • 01 август 2015 10:01

  • 2349
  • 3
Американски сенатор предлага закон СЕСИЛ против бракониерството
©

Американски сенатор внесе вчера законопроект за ограничаване на вноса на ловни трофеи, след като убийството на популярния лъв Сесил от резерват в Зимбабве, от зъболекар от Минесота - любител на лова, предизвика емоционални реакции по целия свят, предаде Франс прес.

Предложението на сенатора демократ Робърт Менендес предвижда да бъде разширен списъкът на ограниченията за вноса и износа, наложени от Закона за застрашените животински видове от 1973 г. (Endangered Species Act).

Американската служба за защита на риби и диви животни (US Fish and Wildlife Service), която съставя този списък, е предложила още през октомври включването на африканския лъв.

Текстът от две страници, внесен от Менендес с подкрепата на още няколко сенатори демократи, озаглавен "Опазване на екосистеми чрез прекратяване на вноса на големи животински трофеи (Conserving ecosystems by ceasing the importation of large animal trophies Act), с латински инициали СЕСИЛ (CECIL), бе представен броени дни след като 13-годишният лъвс необичайна черна грива от Националния парк Хванге беше убит от американеца Уолтър Палмър.

Смъртта на Сесил е трагедия, която можеше да бъде избегната, заяви Менендес.

Според зимбабвийските власти Палмър прострелял лъва с лък на 1 юли извън парка, след като животното било подмамено на частен терен с помощта на животински труп, натоварен на пикап. След около 40 часа раненият лъв бил проследен и убит с пушка.

Скандалът привлече световно внимание в Общото събрание на ООН, което тази сряда единодушно прие резолюция за борба с нелегалния трафик на диви животни и бракониерството - кулминация на двегодишна кампания на Габон и Германия.

В първата официална реакция на правителството в Хараре министърът на околната среда, водата и климата Оппах Мучингури заяви на пресконференция вчера, че Зимбабве ще иска от САЩ екстрадирането на зъболекаря и дори го обвини в опит да дискредитира африканската страна, която често обвинява за икономическите си проблеми американските санкции срещу президента Робърт Мугабе, наложени с мотив нарушения на човешките права.

Представител на Държавния департамент, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че доколкото знае, никой не е екстрадиран в Зимбабве, нито африканската страна е екстрадирала някого в САЩ, откакто договорът за екстрадиция между двете страни е влязъл в сила през 2000 г.

Палмър, който според медиите платил 50 000 долара за лова на лъва, твърди, че е разчитал на двамата си местни водачи да гарантират, че ловът е легален. Професионален ловец и собственик на ферма бяха арестувани по обвинение, че са нарушили Закона за парковете и дивите животни, който регламентира лова с лък и стрели. Ловецът Тео Бронкхорст беше освободен срещу гаранция от 1000 долара от съда в Хванге, но може да бъде осъден на затвор до 15 години.

Последвайте канала на

БТА
2349 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
zzdravkozarkov7

2019.01.26 | 23:36

3

НЕ САМО , НО Й КЪМ ГРИПОВЪДСТВОТО

2015.08.03 | 13:48

2
Палмър е високомерен тъпанар, заслужава да му отрежат ръцете, с които е убил лъва. "Водачите били виновни" Да бе, значи убиваш няколко човека (осъзнато) и викаш, че само др били виновни.
Jiv_co

2015.08.02 | 10:51

1
Не господа!Не!сподобен закон да ограничите вноса на трофеи с някой друг процент!!Въпроса е,че местните жители изобщо не ги интересува някакав си лъв!!!Това е проблема!!Там трябва да се вдигне шум не в Щатите или по света!!!Ако икономиката в Зимбабве си беше наред,местните нямаше да се интересуват от бракониери,и даже щяха да им пречат да убиват така!!!А в случая те са им помогнали!!Американеца едва ли е искал точно този лъв да убие и тн.,и т.н.!!!!Така че наливайте инвестиции и осигурявайте на хората работа,вместо да ми се правите на големите възмутени!!!!

Добави коментар

Водещи новини