Мобилните телефони водят до рак

  • 01 август 2015 08:25

  • 4877
  • 1
Мобилните телефони водят до рак
©

Мобилните телефони са „много реален риск” за човешкото здраве, твърди ново изследване. Радиацията от безжичните устройства, като телефони и таблети, може да бъде свързана с редица рискове за здравето – от рак до мозъчни болести, като Паркинсон и Алцхаймер, правят извод учените. Те твърдят, че радиацията от устройствата води до „дисбаланс” - или оксидативен стрес – на тялото. Оксидативния стрес е вреден процес, за който се смята, че е тясно свързан с дегенеративни болести.

Новото изследване е преглед на експериментални данни за ефекта от радиочестотната радиация върху живи клетки – по-точно как мобилните телефони може да увредят ДНК-то на човек. Д-р Игор Якоменко от Националната академия на науките на Украйна твърди, че оксидативния стрес може да обясни връзката между безжичните устройства и рака. Дългото излагане на радиочестотната радиация води още до някои други разстройства, като главоболие, умора, кожен обрив, казва още Якоменко.

Виж още: Как да се предпазим от радиацията на мобилните телефони

Неговите изводи са базирани върху реактивни кислородни видове - химически реактивни молекули, съдържащи кислород. Те играят важна роля в сигнализацията на клетката и контролират вътрешните условия, като температурата. Когато нивата на реактивните кислородни видове се увеличат драстично, това може да доведе до значително увреждане на клетъчните структури - това е известно като оксидативен стрес.

В материала се обяснява, че докато реактивните кислородни видове често се произвеждат в клетките в резултат на агресивна обстановка, те могат също да бъдат провокирани „от обикновена безжична радиация”. „Данните са ясен сигнал за истинските рискове, че този вид радиация представлява риск за човешкото здраве”, казва Якоменко.

Той каза пред New York Daily News, че употребата на мобилния телефон на само на 20 минути на ден в течение на 5 години увеличава риска от тумор в мозъка цели три пъти. Употребата на телефон по час на ден в течение на четири години увеличава риска от тумор в мозъка между три и пет пъти. „Събирали сме данните от възрастни, хора които са използвали телефоните си в течение на 10 години. Ситуацията може драматично да се различава за децата, които използват мобилните телефони още от малки, когато биологията им е по-чувствителна към опасните фактори, и ще го използват до края на живота си”, обясни още ученият пред изданието.

Последвайте канала на

Novini.bg
4877 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.01 | 23:06

1
За теб се отнася п...ко

Добави коментар

Водещи новини