Зеленогорски: АБВ постоянно се опитват "да клатят лодката"

  • 31 юли 2015 19:26

  • 1261
  • 0
Зеленогорски: АБВ постоянно се опитват "да клатят лодката"
© Булфото

Това не е законът на друг, а на Министерския съвет и е подписан от премиера на държавата. Ако има закон, подписан от премиера, който не минава в пленарна зала, има проблем. Това каза в ефира на „Още от деня“ съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски по повод процедурното спиране на антикорпуционния закон днес в парламента.

РБ предложи да се свика Съветът за развитие – за приоритетите, ускоряване на реформите – съдебна, здравна, конституционни промени, антикорупция, за сроковете, в които да се извършат. Предпочитам спокоен разговор в легитимните органи на коалицията, а не да се замерваме с цветисти фрази през медиите, каза още Зеленогорски.

Попитан за референдума Зеленогорски каза, че РБ е за задължителна преференция без праг и това е заявявано от 2 години. Поискахме да се редактира въпроса на президента, той не го направи, а в зала го отхвърлиха. Трябва ясно да се осъзнае следното: ако има една трета депутати, избирани мажоритарно, партията, която сега има най-висок резултат, ще получи мнозинство в парламента. Ако половината се избират мажоритарно – победителят ще има конституционно мнозинство. Това означава парламента с една или две партии - тогава защо се борихме 25 години за демокрация, попита Зеленогорски и добави, че РБ приветства, че ще има референдум за електронното гласуване. По думите му днес на парламентарна група на РБ не е обсъждано излизане от коалицията, защото РБ ясно осъзнава, че това би създало тежко политическо напрежение, много вредно за страната.

РБ се чувства по-комфортно в опозиция, но трябва да се гледа преди всичко стабилността, каза той. За тези месеци има политическа и финансова стабилизация, икономически растеж, който се опитваме да направим устойчив – това е знак, че бидейки в управлението, ние правим полезни за България неща. За мен министрите на ГЕРБ и на РБ са един отбор и би било абсурдно да ги делим на наши и ваши, допълни още той.

Зеленогорски подчерта, че АБВ постоянно се опитват "да клатят лодката", независимо че са част от управляващата коалиция. Ние подкрепихме пенсионната реформа и КСО, въпреки нашите сериозни забележки за размера на вноските, но като стана дума за съдебна реформа и конституция, АБВ не го направиха, припомни Зеленогорски и каза, че многократно е призовавал АБВ да се въздържат от създаване на коалиционно напрежение. В заключение той обясни, че Съветът за развити се ръководи от вицепремиера Бъчварова и РБ се надява да получи отговор до края на деня кога ще се свика, което, по думите му, ще намали напрежението.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини