53 закона приел парламентът, министрите отговаряли на въпроси над 54 часа

  • 31 юли 2015 15:23

  • 1125
  • 0
53 закона приел парламентът, министрите отговаряли на въпроси над 54 часа
©

През третата си сесия 43-ото Народно събрание е приело 53 закона и 42 решения. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция «Законодателна дейност» на Народното събрание за периода от 20 април 2015 г. до 30 юли 2015 г.

През тази сесия парламентът е имал 46 пленарни заседания, като пет от тях са били извънредни.

За периода са внесени 119 законопроекта, като 68 от тях са на народни представители. Постъпили са 45 проекта за решения, от тях 36 са от депутати.

Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента е 54 часа и 47 минути. 48 часа и 47 минути са били посветени на редовния парламентарен контрол и 6 часа – на блиц-контрол.

Парламентарният контрол е провеждан в 11 редовни пленарни заседания в петък и едно извънредно във вторник, в 3 заседания е имало блиц контрол и в едно заседание – изслушване по чл. 110 от ПОДНС – на ръководството на КЕВР относно модела на ценообразуване, използван от КЕВР при изпълнение на правомощията му, произтичащи от Закона за енергетиката, както и от Наредба № 1 за регулиране на цените на електроенергията.

В Народното събрание са постъпили 584 въпроса и 42 питания. Членовете на кабинета са отговорили на 420 въпроса и 27 питания. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е отговорила на най-много въпроси и питания – 61.

След нея са заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова – 54, министърът на земеделието и храните Десислава Танева – 47, министърът на финансите Владислав Горанов – 46, министърът на образованието и науката Тодор Танев – 33, министърът на отбраната Николай Ненчев – 31, министърът на здравеопазването Петър Москов – 27, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева – 27, министърът на енергетиката Теменужка Петкова – 18, министърът на икономиката Божидар Лукарски – 17, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски – 17.

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Петър Славов – 43; Слави Бинев – 28; Кристиан Вигенин – 27; Мартин Димитров – 25; Дора Янкова – 21; Светослав Белемезов – 20; Красимир Янков – 19; Методи Андреев – 18; Вили Лилков – 17; Мая Манолова – 17.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от ПГ «БСП лява България» – 204 въпроса и 17 питания. От ПГ «Реформаторски блок» са отправени 104 въпроса и 6 питания, от ПГ на ПП ГЕРБ – 67 въпроса и 4 питания, от ПГ «Патриотичен фронт» – 66 въпроса и 6 питания, от ПГ АБВ – 47 въпроса и 6 питания, от ПГ на Българския демократичен център – 38 въпроса и едно питане, от ПГ на партия АТАКА – 30 въпроса, от ПГ на ДПС – 19 въпроса. Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са задали 13 въпроса и две питания.

По време на блиц контрола са зададени общо 38 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите. Народните представители са поставяли въпроси относно приватизацията на държавни и общински лечебни заведения, политиката за сигурност на малките населени места, мерки на правителството за финансовата стабилност на страната, включително и на банковата стабилност, политиката на правителството относно свлачищата, причинили свличане на земна маса, организационно-техническа подготовка на изборите, дългосрочна визия за отношенията на правителството с Русия, присъединяването на Република България към Шенген, бежанска криза по границата с Турция, мерки на правителството за защита на българските граждани в Република Македония и др.

На 31 юли 2015 г. е проведено и едно разискване по питането на народните представители Михаил Миков и Корнелия Нинова към заместник министър-председателя по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин относно демографската перспектива пред страната.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1125 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини