Чеци вдигнал купон в килията

  • 31 юли 2015 15:06

  • 3915
  • 2
Чеци вдигнал купон в килията
© Булфото

Николай Русинов-Чеци е вдигнал купон в килията, след като доживотната му присъда за убийството на студентката Яна Кръстева бе намалена на 19 години от Софийския апелативен съд (САС) вчера, научи "България Днес".

Според запознати закованият с десетки доказателства като извършител на зверското престъпление в Борисовата градина преди четири години не можел да си намери място от радост, след като научил за снизходителната присъда. Той самият не очаквал, че САС ще му отреди едва 19 години, твърдят източници от затвора. Те разкриват, че Чеци сега дори се надявал да бъде преместен в нова килия.

Той бе изолиран в самостоятелна веднага след като Софийският градски съд (СГС) като първа инстанция му даде доживотна присъда за убийството на 28-годишната студентка. Според юристи радостта на Чеци била преждевременна, защото към момента нямало как да отиде в килия с други затворници, тъй като присъдата му не е окончателна. Предстои делото да бъде разгледано и от Върховния касационен съд (ВКС).

Наказанието на Русинов от доживотен затвор скандално се стопи на 19 години, след като САС го оправда по два от елементите на обвинението за съучастие и за особена жестокост. Според съда Чеци не е убил Яна в съучастие с други неустановени лица. Освен това не е извършил престъплението с особена жестокост, а само по особено мъчителен за жертвата начин. Затова втората инстанция не намира, че извършеното от Чеци престъпление се явява изключително тежко и няма причина да се наложи най-тежкото наказание доживотен затвор. Апелативният съд изтъква още, че в доживотната присъда не са посочени доводи и аргументи за "изключителната тежест" на извършеното от Русинов убийство. Апелативният смята също, че градския съд е надценил обществената опасност на личността на Русинов и не е извършил обоснован и задълбочен анализ дали най-тежкото наказание е удачно.

"Наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст. В крайна сметка това не следва да е разплата и отмъщение за стореното от подсъдимия", пише в мотивите на съда. САС променя и първоначалния режим, при който Чеци ще изтърпи наказанието, от специален на строг.

Часове след като се разбра, че САС е заменил затвора доживот с 19 години на Чеци, от Софийската апелативна прокуратура обявиха, че протестират решението пред ВКС. От държавното обвинение уточниха, че то е: "несправедливо ниско и несъответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца".

Докато процесът тече на две съдебни инстанции - СГС и САС, прокуратурата настояваше за най-тежкото наказание - доживотен затвор. Мотив за това искане на държавното обвинение бяха огромният брой доказателства за вината на Чеци, събрани по време на разследването. Представителите на прокуратурата изтъкнаха, като се позоваха на съдебномедицинска експертиза, че Яна Кръстева е агонизирала в страшни мъки между 20 и 30 минути, преди да издъхне в столичната Борисова градина на 10 юли 2011 г. Фактите сочат, че младата жена е била бита и удушена. По времето на убийството Чеци е бил на местопрестъплението. Според прокуратурата всичко това е доказано по безспорен начин с множество експертизи, включително и ДНК анализи, извършени в чужбина, както и с разпити на десетки свидетели.

Адвокатът на почерненото семейство - Григор Вълков, все още не бе получил решението на САС към обяд вчера. По тази причина той не се нае да го коментира в детайли, но заяви: "Ще обжалвам пред ВКС. Решението е незаконосъобразно и неправилно с оглед на събраните до делото доказателства."

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3915 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
titi

2015.08.12 | 00:06

2
Съдиите след като смятат, че 30 минутна агония не е особено жестоко нещо, можем да им пожелаем да изпитат същото като подарък за рождения им ден!
каката на баткото

2015.08.07 | 18:00

1
а дали да не публикувате имената на тези съдии от САС!?

Добави коментар

Водещи новини