Петролът е на път да отчете най-солидни месечни загуби с близо 20% от началото на годината

  • 31 юли 2015 12:06

  • 2031
  • 5
Петролът е на път да отчете най-солидни месечни загуби с близо 20% от началото на годината
©

Днес цените на "черното злато" се понижават с около 1% и са на път да отчетат загуби за пета поредна седмица и най-солидно месечно понижение от началото на годината, информира БНР. 

Негативно влияние върху петролните цени оказва поскъпването на долара на валутните пазари като реакция на вчерашни добри данни за икономическия растеж на САЩ. Въпреки че относително доброто представяне на американската икономика през второто тримесечие (ръст на БВП с 2,3%) и възходящата ревизия на данните за първите три месеца (до повишение на БВП с 0,6% от предишна оценка за спад с 0,2%) са позитивни за цените на "черното злато" в дългосрочен план, в краткосрочен план поскъпването на щатската валута е негативен фактор за цените на суровините.

Днешният нов спад на петролните цени се дължи и на подновени опасения около глобалното свръхпредлагане, след като шефът на ОПЕК Абдула ал Барди намекна, че картелът няма намерение да понижи своите добивни квоти. Той отбеляза, че дори ОПЕК да намали дневните квоти с 2 млн. барела, това няма да окаже подкрепа за цените и посочи, че само повишение на търсенето може да предотврати по-нататъшен спад на цените на "черното злато".

Друга важен катализатор за драматичното понижение на петролните цени в последно време беше новината от средата на юли, че Иран и шестте световни сили са постигнали историческо споразумение за ядрената програма на Техеран. Споразумението включва отслабване на санкциите спрямо Иран и постепенно повишение на иранския петролен износ.

Анализатори посочват, че ще отнеме доста месеци (до края на настоящата година или дори до средата на 2016 година), преди Иран да възстанови напълно своя капацитет на износ на "черното злато", ако в скоро време има действително отслабване на санкциите спрямо Техеран. Но според тях, дори и само слабо първоначално повишение на иранския петролен износ ще бъде достатъчно за по-нататъшно сериозно понижение на цените, тъй като пазарите на петрол вече имат пренасищане на предлагането над реалното търсене с около 2,5 млн. барела на ден.

Наложените преди години санкции спрямо Иран ограничиха износа на негов петрол до едва малко над 1 млн. барела на ден. Евентуално спазване на постигнатото историческо споразумение обаче може да доведе в рамките на година до повишение на петролния износ от Ислямската република до 60 млн. барела на ден, показва последно проучване на агенция Ройтерс.

Сега фючърсите на петрола сорт "брент" с доставка през септември се понижават с 0,81% към 52,88 долара за барел, наближавайки 4-месечното дъно от вторник (28-и юли) около 52,28 долара за барел. Септемврийските фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 1,36% към 47,86 долара за барел, след като по-рано тази седмица удариха дъно от 46,68 долара за барел - най-ниско ниво от март насам.

Само в рамките на месец юли цените на петрола сорт "брент" се понижават с близо 18%, а на американския лек суров петрол - с около 19%, като това ще представлява най-слабото месечно представяне на "черното злато" от началото на 2015 година

Последвайте канала на

2031 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.09.04 | 22:26

5
По целия свят цената на петрола и горивата пада, само при нас рафинерията на колонизаторите --Лукойл продължава да ни дере кожата със високи цени !!! Докога ??
Karo

2015.08.15 | 12:24

3
Този с еврото и долара чупи тъпомера.

2015.08.15 | 12:24

2
по добре се запитай защо сме принудени да купуваме петрол от Руснаците в долари и ако си по ербат пробвай да купиш петрол в евро или др. валута и веднага ще почнат удари от стана на САЩ .(Ирак ,Либия се пробваха да продават петрол в евро и си изпатиха жестоко )
Истината!

2015.08.10 | 13:17

1
Докато не възстанем с оръжие и не ги изгоним!

2015.09.04 | 22:26

4
А частните съдебни изпълнители отчитат,наѝ солидни лихви; ще взема да избивам законните лихвари наречени,частни съдебни изпълнители, един по един...

Добави коментар

Водещи новини