Днес изтича първата сесия за финансиране на филми от НДК

  • 31 юли 2015 10:16

  • 859
  • 0
Днес изтича първата сесия за финансиране на филми от НДК
©

Днес, точно в 17:00 ч. приключва първата сесия за кандидатстване за финансиране на филми от страна на Националния дворец на културата (НДК). Участниците имаха един месец, за да се запознаят с регламента и да представят пред комисията документацията за своите предложения.

“Това, което се опитваме е да правим e икономика, свързана с култура. Затова е изключително важно да уточним, че продуцирането на филми не е просто подпомагане, а и инвестиране от наша страна в българската киноиндустрия, каза при старта на процедурата директорът на НДК Мирослав Боршош по повод новия проект на Двореца.

Освен финансиране, НДК ще предложи качествен PR, маркетинг, реклама и премиерна прожекция на спечелилите проекти.

Филмопроизводството е нова дейност за НДК и стана възможна, след като в началото на годината най-големият културен институт на Балканите официално се регистрира като филмов продуцент в публичния регистър на Национален филмов център (НФЦ). Това се превърна в новина за всички, които могат да предложат качествена продукция.

Всички филми, в чието производство участва НДК ще бъдат показвани премиерно в Зала 1. Така в Двореца отново ще се правят световни кинопремиери, този път – на съпродуцирани филми. Първите класирани ще бъдат съобщени на 20 август. Следващата сесия ще бъде в началото на 2016 г., когато конкурсните сесии ще бъдат на всеки три месеца.

Последвайте канала на

859 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини