Ще пътуваме до центъра на Земята

  • 31 юли 2015 09:56

  • 6406
  • 1
Ще пътуваме до центъра на Земята
©

Учени може да открият материал, който да подобри рекорда за най-висока температура на топене на познатите на хората субстанции, пише idg.bg.

Екип изследователи от Университета Браун са открили, че комбинация от хафний, азот и въглерод в определено съотношение може да устои на температури до 4400 келвина или около 4126 градуса по Целзий. Това е почти колкото температурата на повърхността на Слънцето, а в земната мантия рядко се развиват по-високи стойности – външното ядро на планетата ни например е с температура около 4300 келвина.

Това уникално откритие ще ни позволи да пътуваме до центъра на нашата планета, категорични са учените.

Екипът е открил тази сплав чрез редица компютърни симулации, които предвиждат точките на топене на различни субстанции чрез симулиране на физични процеси на атомно ниво. Възможните приложения на подобен материал – освен построяване на кораб, който да стигне центъра на Земята – включват високоефективни топлинни щитове за различни космически апарати.

„Нашата работа може да доведе до нови високопроизводителни материали с множество приложения – от покритие за газови турбини до топлинни щитове за високоскоростни самолети и космически кораби“, се казва в прессъобщението на екипа от Браун. Дали обаче сплавта HfN0.38C0.51 може да се превърне в реален материал, все още не е ясно. Следващата очевидна стъпка пред учените е да изкарат от симулациите сплавта и да се опитат да я синтезират.

Резултатите от изследването са публикувани в Physical Review B.

Последвайте канала на

Novini.bg
6406 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
марги

2015.12.03 | 15:44

1
Глупости на търкалета! А огромното налягане?!

Добави коментар

Водещи новини