Ултраортодоксален евреин намушка шестима на гей парад в Ерусалим (видео)

  • 30 юли 2015 21:17

  • 2349
  • 8
Ултраортодоксален евреин намушка шестима на гей парад в Ерусалим (видео)
©

Израелец наръга с нож и рани шестима участници в днешния годишен парад "Гей Прайд" в Ерусалим, съобщи полицията. Засега не се съобщава какво е състоянието им, предаде Ройтерс.

Полицейската говорителка Люба Самри каза, че заподозреният нападател е ултраортодоксален евреин, който успял да пробие охранителните кордони около участниците в парада. В разгара на кървавата си вакханалия той бил повален на земята и заловен, предаде ДПА.

Малко по-късно Самри потвърди появилите се веднага съобщения, че днешният нападател е същият, който намушка няколко души по време на гей парада в Ерусалим през 2005 г. Ишай Шлисел излезе от затвора само преди три седмици, след като излежа 10-годишна присъда за предишното си деяние. Медиите съобщиха, че той се криел в супермаркет по трасето на парада и изскочил навън в момента, когато процесията минавала оттам.

Стотици полицаи и доброволци охраняваха днешния парад. Това е най-тежкият инцидент от години в традиционното за Ерусалим събитие. Гей парадите отдавна са източник на напрежение между светското мнозинство в Израел и ултраортодоксалното еврейско малцинство, което възразява срещу публичното афиширане на хомосексуализъм. А Ерусалим е градът, в който религиозното население изявява най-силно присъствието си, посочва Ройтерс. В същото време, според ДПА, градът е и притегателен център за всякакви представители на малцинствата с нетрадиционна сексуална ориентация и е ключова дестинация за гей туризъм, пише БТА.

"Видях ултраортодоксален младеж да ръга всеки, който се изпречи на пътя му. Хората пищяха, всеки тичаше да се скрие, на земята лежаха окървавени хора", описа гледката очевидецът Шаи Авийор по израелския Канал 2.

От "Бърза помощ" потвърдиха, че най-малко шестима души са ранени, като поне двама от тях са в тежко състояние.

Паралелно на гей парада няколко стотици крайно десни ултраортодоксални евреи и радетели на традиционните семейни ценности демонстрираха в стария квартал на града. Те протестираха срещу "превръщането на Ерусалим в Содом" и издигаха плакати с въпроси "Татко, къде е мама?" и "Мамо, къде е татко?".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2349 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
HM

2015.08.14 | 11:34

8
Новини.бг то бива лизане на о това задници но това вашето е лизане докато сер*ат!!!!!! На запад ортодонтна вяра се нарича православието, демек този хем е еврейн хем православен така ли??????? Второ , това не е ли удар по нашата религия???? И трето православието никога не е раждало фанатици за разлика от исляма, католицизма и протестанството. Всички гадости където са ставали на балканите или друга православна държава са етнически но не и религиозни. За 1500 год. това ще е първия път

2015.08.05 | 11:52

7
Много си бос/просТ, чоджум. Евреите са два вида. От Ортодоксалните или тези които са истинските евреи е този. Ти къде си расъл бре? Защо се имаш за знаещ???

2015.08.05 | 11:50

5
От неортодоксалните евреи е Путин и цялата управа от Кремъл, първи братовчеди с Американците от Белия дом. ОК? А този не е от тях, а от другите, истинските ( ортодоксалните) сега свтна ли ти? Тепегьоз.

2015.08.05 | 11:51

6
англичаните ги измислиха тези паради

2015.08.04 | 17:01

4
РЕЛИГИОЗЕН НЕ УЛТРАС. ВЯРВА В ДУХОВНО УЧЕНИЕ НЕ В ИЗВРАЩЕНИЯ.

2015.08.04 | 17:01

3
ИЗРАЕЛ НЕ УВАЖАВА РЕЛИГИЯТА СИ ВЕЧЕ, ЩОМ ДОПУСКА ТАКИВА НЕМОРАЛНИ И ОТВРАТИТЕЛНИ ПАРАДИ. ЕВРЕИТЕ СА ПРЕДАЛИ СВОЯТА ВЯРА. БОГ НАКАЗВА ГРЕШНИТЕ.

2015.07.31 | 19:52

1
Бою курвоча и той ги допуска в бг кога ще се опомни тоя народ не знам

2015.08.04 | 17:01

2
Веднъж да чуя че евреин е направил нещо хубаво

Добави коментар

Водещи новини