Всеки трети тормозен вкъщи

  • 30 юли 2015 06:14

  • 1157
  • 0
Всеки трети тормозен вкъщи
©

Всеки трети българин е жертва на домашно насилие, показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията. Според експерти броят на тормозените у дома дори е по-голям. Не всички форми на домашно насилие се осъзнават като такова, затова потърпевшите не винаги съобщават за преживяното, обясни Славянка Иванова от организацията пред Монитор.

Най-често физическия и психическия тормоз премълчават пенсионерите, станали жертва на порасналите си деца или внуци. За тях семейството е ценност, която не бива да се разваля, и затова не споделят, че са жертва на домашно насилие, уточни пред “Монитор” координаторът на фондация “Джендър алтернативи” Рада Еленкова. Данни на неправителствени организации показват, че половината от търсещите помощ жертви на домашно насилие са именно хора на над 60 години. Най-често възрастните понасят юмруци заради имоти и пари.

Насилниците в повечето случаи имат проблеми с алкохола или наркотиците, констатира Еленкова. До дело за домашно насилие стигат малко от случаите. Обик­новено жалбите са от хора, стигнали до предела на търпимостта. Помощ търсят предимно жени над 45 години, които вече са отгледали деца си, твърди адвокат Милена Георгиева. Съг­ласно Закона за защита от домашно насилие жертвата може да поиска закрила само след подаване на молба до МВР. Реално обаче, за да получи закрила, жертвата трябва да има свидетели, които да докажат, че в действителност е имало насилие в семейството, алармират юристи. Това принуждава жените да звънят на приятелки, на които са споделяли, че в еди-кой си ден са били бити от мъжа си, поясни адвокат Георгиева. От фондация “Джендър алтернативи” вече работят по проекта “Ефективно прилагане на Закона за защита от домашното насилие”, по който ще се обучават полицаи, съдии и социални работници. Проблемът е, че различните институции не знаят кой за какво отговаря, отчете също така координаторът на фондацията.

Последвайте канала на

1157 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини