Калфин: С промяната в КСО гарантираме сигурни пенсии

  • 29 юли 2015 19:46

  • 2463
  • 6
Калфин: С промяната в КСО гарантираме сигурни пенсии
©

С промяната във формулата на пенсионна система се гарантира, че хората ще получават пенсии и в бъдеще. В същото време се освобождава един ресурс, който държавата може да насочи към хората с ниски пенсии, без да се разклаща цялата система. Това обясни в предаването "Още от деня" по БНТ социалният министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, след като снощи парламентът гласува окончателно на второ четене промените в КСО.

Целта ни е да направим по-автономна пенсионната система и тя да не зависи от икономическия цикъл, уточни Калфин.

Ако зависи от цикъла означава, че като върви икономиката, ще се вдигат пенсиите, а като е в спад – ще спадат, допълни той.

По думите му, хората възприемат пенсионна реформа като несправедлива, защото са запознати с формулите, по които се определят пенсиите и констатират, че доходите, които получават като пенсионери не са достатъчни, затова и доверието, че ще получат достоен доход липсва.

Точно тези неща се опитваме да ремонтираме чрез тези промени. От една страна гарантираме сигурност, чрез промяна във формулата, за това, че тези, които излизат в бъдещи години в пенсия, ще получават по-високи пенсии. В същото време се получава един ресурс, който държавата ще може без да разтърсва цялата система да го насочва към хората с ниски пенсии, посочи Калфин.

Друго предложение в тази насока нямаше и затова около него се обединиха и синдикати, и работодатели. В него има компромиси, но всички намериха сечението и чувството, че това, което е в момента трябва да се промени. Ние правим много по-плавно увеличението на изискването и за възраст, и за стаж, но все пак те да се движат и да се замразяват всяка година в зависимост от политическите настроения, каза още той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2463 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Демирева

2015.08.05 | 21:40

6
Докога ще чакам да ми дадете пенсия със стаж от България иГърция.Убиец .Всеки министър само реформи прави и увеличава годините за пенсия.Не ми вършиш работа .Подавай си незабавно оставката заедно с евреина Бойко и заминавайте за Израел там да трепите лошия материал.Махайте се бе евреи долни и нагли .Вие ли ще управлявате България.Не ви е срам .Заели сте всички важни постове и само за циганите мислите защото и вие сте такива.

2015.08.05 | 21:39

5
А кога ще се пита народа ,одобрява ли тоя закон ! Референдуми за откачени работи предлага Пинокио ,а за това как ще се отрази на народа ,това увеличение на стаж и години ,никой не го пита ! И ще има ли за във бъдеще въобще пенсионери или това е единствената цел на тоя закон !
Истината!

2015.07.30 | 16:46

4
Сигурна пенсия! Ама за кой? Не и за младите хора на България...

2015.07.30 | 13:03

3
а министре , ще усетиш агонията на агнето , а може да СТЕ стадо

2015.07.30 | 13:03

2
Аде гоце.

2015.07.30 | 11:37

1
модератора 90 лв

Добави коментар

Водещи новини