В Ирак обявиха 4 неработни дни заради горещините

  • 29 юли 2015 19:11

  • 1189
  • 0
В Ирак обявиха 4 неработни дни заради горещините
© Getty Images/Guliver

Горещата вълна в Ирак накара властите да обявят четири неработни дни, предаде Ройтерс. Прогнозите са, че температурите ще надвишат 50 градуса по Целзий. Това се случва най-малко за втори път през юли. Затова дните от четвъртък до неделя са обявени за неработни, се посочва в изявление на иракското правителство, разпространено по държавната телевизия.

В Ирак уикендът е в петък и събота. Обикновено през лятото температурите в Ирак достигат 45 градуса по Целзий и често в горещините токът спира заради амортизираната през годините на война електропреносна мрежа и недостатъчните инвестиции в нея. През войната в Ирак електроснабдяването бе нарушено, а в следващите години ислямистките бунтовници атакуваха трансформатори и други инфраструктурни обекти. Правителството на Ирак не успя да задоволи търсенето на електроенергия.

Електропреносната мрежа в Ирак ще достави около 11 000 мегавата електричество в разгара на това лято при необходими 21 000 мегавата, каза миналата седмица в парламента енергийният министър Касим ал Фахдау. Днес иракският премиер Хайдер ал Абади нареди планирано спиране на тока в държавните институции и домовете на всички правителствени служители. Проблемите в електроподаването в разгара на горещините в Ирак породиха улични протести, в които в Басра загина един демонстрант, а двама бяха ранени.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини