НСО ще охранява и хора, посегателството срещу които би отслабило властта (обновена)

  • 29 юли 2015 17:36

  • 3453
  • 8
НСО ще охранява и хора, посегателството срещу които би отслабило властта (обновена)
©

Парламентът прие на второ четене Закон за Националната служба за охрана.

При изпълнение на служебните си задължения офицерите и сержантите от Националната служба за охрана могат да използват физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати само когато това е абсолютно необходимо. Определени са и случаите, при които това е абсолютно необходимо - при нападения срещу охранявано лице или служител на НСО при, по повод и във връзка с изпълнение на функциите му по този закон; при противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на застрашаващо сигурността лице, което не се подчинява на разпореждане или оказва съпротива на служител от НСО при, по повод и във връзка с изпълнение на функциите му по този закон.

Забранява се използването на физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени, записаха в Закона депутатите. Те уточниха, че забраната не се прилага в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.

Служителите на НСО ползват оръжие само при въоръжено нападение или заплаха с оръжие, насочени срещу охранявани лица и обекти; за предотвратяване на отвличане или за преустановяване на незаконно лишаване от свобода на охранявано лице; при пресичане на терористични или други общоопасни деяния с възможни тежки последици; след предупреждение при задържане на лице, когато то оказва въоръжена съпротива; за спиране на транспортно средство чрез неговото повреждане, когато водачът му създава реална заплаха за безопасността на охраняваните лица или обекти или възниква опасност за живота и здравето на хора, беше записано в Закона. След използване на оръжие офицерът или сержантът изготвя доклад.

Служителите на НСО имат право и да задържат граждани при определени условия. При задържане те незабавно уведомяват компетентните полицейски органи. До пристигане на полицейските органи на задържаното лице временно се ограничава единствено правото на свободно предвижване.

Парламентът реши на офицерите и сержантите от НСО да се изплаща сума за пътни разходи за отиване и връщане от платен годишен отпуск на територията на страната - за тях и за членовете на семействата им, както и да се покриват част от разходите за отдих и възстановяване на служителите и членовете на техните семейства, като това е за сметка на средствата за социално-битово и културно обслужване по бюджета на НСО по ред, определен от началника й.

Началникът на НСО е длъжен да освободи офицер или сержант от изпълнение на служебните му задължения при сключване на граждански брак - 7 календарни дни, решиха още депутатите.

ПГ на "БСП лява България" излезе от пленарната зала още в началото на гласуването на законопроекта за НСО на второ четене. Причината е, че мнозинството отхвърли предложението на левицата НСО да е на подчинение на Министерския съвет, а не на президента, както е записано в текста.

Депутатите приеха Националната служба за охрана да бъде специализирана военизирана държавна служба към президента.
Преди да напуснат залата в изказването си от трибуната социалистът Филип Попов попита защо се военизира службата и защо тя да е подчинена на президента. Няма причина НСО да бъде най-специалната сред специалните служби, тъй като има охранителен характер и не може да се сравнява по важност с двете разузнавателни служби, аргументира са той. От левицата смятат, че това не е истинска реформа.

Депутатите решиха основните структурни звена и общият числен състав на НСО да се утвърждават от президента по предложение на нейния началник.

Функциите и задачите на структурните звена, включително и на тези, които осъществяват финансов контрол по формирането и разходването на бюджета на службата, се определят с правилника за прилагане на закона.

Началникът на НСО се назначава от президента на републиката с указ след съгласуване с Министерския съвет за срок от 5 години. След изтичане на този срок началникът на службата може да бъде отново преназначаван за още 5 години. Той има двама заместници.

За началник на службата може да бъде назначено лице, което има 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от който поне 5 години на ръководна длъжност; Ръководителят на НСО информира президента и министър-председателя по тяхно искане или по своя инициатива по въпроси от компетентността на службата и се отчита пред Народното събрание; Парламентът упражнява контрол върху дейността на службата съгласно конституцията на страната чрез постоянна комисия, записаха депутатите.

На президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя в страната се осигуряват всички видове охрана. По време на мандата си те не могат да се откажат от охрана и се съобразяват с мерките за безопасност, прилагани от Националната служба за охрана.

При пътуване в чужбина на президента, председателя на Народното събрание и премиера се осигурява лична охрана, а при необходимост и специализиран транспорт, като обхватът на охраната се съобразява с изискванията на приемащата страна.
На вицепрезидента се осигурява охрана по местоживеене и месторабота, както и лична охрана и специализиран транспорт в страната. При служебно пътуване в чужбина се осигурява лична охрана, а при необходимост - и специализиран транспорт.

На главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост - лична охрана.

При положение на война, военно положение или извънредно положение охрана се осигурява и на членовете на Върховното главнокомандване.

При конкретна застрашеност на лицето в мирно време по решение на комисия се осигурява охрана на народни представители, на членове на семействата на президента, председателя на парламента и премиера. Охрана се осигурява и на други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната, решиха още депутатите.

Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата. Специализиран транспорт се полага и на лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождаването им от длъжност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3453 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.08.04 | 11:35

8
е къде мислят че може да се скрият , от това което Ги чака криене няма
gost

2015.08.04 | 11:35

7
даваи още храненици на гърба на народа.
Истината!

2015.08.04 | 11:34

6
Сега и "бизнесмени" ще имат право на държавна охрана... нямам думи, за нас остава плащането! Дерзайте роби и овце! Тая държава без военен преврат няма да се оправи!
електричар

2015.07.30 | 14:42

5
хрантутници,че и нагли
Иван

2015.07.30 | 14:42

4
Мръсни корумпирани политици,полицаи и съдии.Наближава да ви избием до крак,заедно със вашите хора-циганите.
Лайнари

2015.07.30 | 14:42

3
разстрел за вас и тези които пазите.

2015.07.30 | 14:42

2
става въпрос за тези Ц.Ц. ,Ахмет Доган,Румен Петков ,Б.Б. и т.н.

2015.07.30 | 14:42

1
народни представители- крадци, мошенници, престъпници, мутри, продажници, гъзолизци, убийци на народа си!!!

Добави коментар

Водещи новини