Законопроектът за заплатите в БНБ влезе в парламента

  • 29 юли 2015 16:36

  • 1550
  • 0
Законопроектът за заплатите в БНБ влезе в парламента
© reformatorskiblok.bg

От Реформаторския блок внесоха в парламента законопроект, с който се ограничават заплатите на ръководството на Българската народна банка (БНБ),съобщи БНР. Сега възнагражденията се определят от вътрешно-ведомствена наредба по субективни критерии, които не са били достояние на обществото.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок обясни мотивите за внесения законопроект: "Хората са много чувствителни към високи възнаграждения и в момента излиза информация, че управителите и подуправителите на БНБ взимат 30-40-45 хиляди лева, което повдига въпроса, тъй като те са част от държавната система, защо един такъв пост трябва да получава заплата, по-висока от премиерската или от тази на председателя на НС. Ние предлагаме заплатата на управителя на БНБ да се определя, като се вземат 95% от заплатата на председателя на НС, а на подуправителите да се изчислява, като се вземат 90% от заплатите на управителя".

В законопроекта се предлага за останалите служители на банката заплатите да се определят на база до 60% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ, в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж.

Заплатата на председателя на Народното събрание актуално възлиза на 4185 лева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини