Скандален разговор между Шойбле и Варуфакис разкрива таен план на Берлин

  • 29 юли 2015 15:16

  • 7165
  • 3
Скандален разговор между Шойбле и Варуфакис разкрива таен план на Берлин
© Getty Images/Guliver

Германските медии съобщават днес за телефонен разговор между германския финансов министър Волфганг Шойбле и бившия му гръцки колега Янис Варуфакис, който издава истинската причина за твърдостта на Берлин спрямо Атина при налагането на дисциплинарни мерки спрямо Гърция.

Според този разговор Шойбле планирал излизането на Атина от еврозоната, за да отрезви останалите членки и да ги склони да приемат по-лесно плановете за общ банков и данъчен съюз, като предадат част от суверенитета си на Брюксел.

Разговорът бе публикуван в англоезичната версия на гръцкия вестник "Катимерини", предаде БНР. В него става дума и за това, че Варуфакис е планирал тайно въвеждането на драхмата в Гърция. Сега обаче германските медии са чули и последната част на дискусията между Шойбле и Варуфакис, в която става ясно, че Шойбле също има такъв план. Според "Катимерини" германският финансов министър е казал, че в сегашния си вид еврозоната не може да оцелее дълго и са необходими строги и отрезвяващи останалите членки мерки. С изваждането на Атина от еврозоната той искал най-вече да подложи на натиск Франция, която е опонент в плановете на Германия за предаване на повече суверенитет на Брюксел. Според Шойбле обаче, ако страните - членки не се съгласят на строги правила и централизация, която включва общ банков и данъчен съюз, еврозоната и дори европроектът в сегашния му вид няма да просъществуват дълго. За този план той разговарял и през 2012 година с колегите си в САЩ, твърди в. "Ди Цайт".

На края на телефонния разговор Варуфакис заявява, че ако някога тези подробности излязат наяве, той ще отрича, че е бил съгласен. Няма никакви потвърждения засега, че телефонният разговор, публикуван от "Катимерини", е автентичен.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7165 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.08.01 | 11:38

3
бриташките да го дишат

2015.08.01 | 11:38

2
АНГЛИЧАНИТЕ СЕ ПУКАТ ОТ ЯД НА ГЕРМАНСКИТЕ УСПЕХИ
ъхъ

2015.07.30 | 16:43

1
На кои точно " германски успехи " ? Че , са дали вече близо 80 млрд. евро на Гърция и я си ги видят обратно , я не . Англия , точно по тази причина и се кани 2017-та да проведе референдум за излизане от ЕС

Добави коментар

Водещи новини