Топпрокурор погна Янис Варуфакис

  • 29 юли 2015 15:11

  • 3139
  • 4
Топпрокурор погна Янис Варуфакис
© gettyimages

Иск срещу бившия гръцки министър на финансовите Янис Варуфакис бе внесен в парламента на южноевропейската държава, предаде РИА Новости.

Депутатите в Атина ще разгледат искането на прокурора от Висшия съд на Гърция Евтерпи Куцмани. Високопоставената обвинителка смята, че Варуфакис се е опитвал да създаде паралелна финансова истинска и да изведе страната от Еврозоната, докато правителството начело с Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли е водило преговори с Тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд). Законодателите на южноевропейската държава също така трябва да решат дали да лишат своя колега от депутатския му имунитет. Ако Варуфакис остане без правото си на неприкосновеност, той ще може да бъде изправен пред съда. Все още юристи от гръцкия парламент в петчленен състав решават дали да дадат зелена светлина на иска на Куцмани. Ако правистите одобрят искането на прокурора, Варуфакис може да застане пред съда и да отговаря за неизпълнение на служебните си задължения, нарушаване на валутното законодателство и участие в организирана престъпна групировка.

Искове срещу бившия първи ковчежник на Гърция заведоха кметът на град Стилида Апостолос Глецос и юристът от Атина Панайотис Гианопулос. Представителят на местната власт и правистът обвиняват Варуфакис в държавна измяна, защото с действията и бездействията си изложил на риск националната сигурност на страната.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3139 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
zxdh

2015.07.30 | 17:15

4
БаруЦакис е ши.бан руски ман.гал-шпионин, трябва да му резнат зелката за назидание и за пример! Перхидрола е същия изме.кяр ман.галски като тоя швес.тер!!
А Ти СИ

2015.07.30 | 10:12

3
Най-големия боклук, който съм срещал и ти чета простотиите родени от болния ти мозък всеки ден. Проклет да си!
Белла

2015.07.30 | 10:12

2
Да съдят Шойбле-той заяви,че иска Гърция извън Европа! М/у другото явно и гърците са подкупни,щом изпълняват ЕС поръчки и се опитват да набедят Варуфакис.
NATUPORAKIS

2015.07.30 | 10:12

1
.e toz put burzo se reorganiziraha grutskite sorosoidi

Добави коментар

Водещи новини