Музей на алпинизма по проект на Заха Хадид

  • 29 юли 2015 14:49

  • 3325
  • 0
Музей на алпинизма по проект на Заха Хадид
©

Един твърде необичаен музей - по идея на световноизвестния пътешественик Райнхолд Меснер и по проект на Заха Хадид, беше открит преди дни на връх Кронплац в Южен Тирол, Италия, пише dnevnik.bg.

"Планинският музей Меснер" (The Messner Mountain Museum (MMM) Corones) се намира на височина 2275 м и предлага на посетителите уникални гледки към склоновете на Долмитите и Алпите. Музеят е посветен на живота на алпинистите и представя на посетителите си колекция от предмети, фотографии и инструменти от живота на самия Меснер.

Самата сграда е под земята и е изградена така, че да се слива с околността. Единствено входът се вижда отвън, а стълбищата, водещите до трите различни нива на изложбените зали, напомнят на водопади, спускащи се по планинските склонове. Изграден е изцяло с екологично чисти технологии.

Райнхолд Меснер е известен алпинист, пътешественик и изследовател и е първият в света, изкачил самостоятелно Еверест без кислороден апарат. Той е и първият алпинист, покорил всичките четиринадесет осемхилядника.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини