Трима нови подуправители на БНБ положиха клетва след 3 часа дрязги (обновена+видео+снимки)

  • 29 юли 2015 12:13

  • 3729
  • 11
Трима нови подуправители на БНБ положиха клетва след 3 часа дрязги (обновена+видео+снимки)
© Булфото

След три часа бурни дебати в пленарна зала трима нови подуправители на БНБ, предложени от новоизбрания също управител на банката, положиха клетва.

Димитър Костов поема Управление "Банков надзор", Калин Христов оглавява Управление "Емисионно", а Нина Стоянова ще отговаря за Управление "Банково". Мандатът и на тримата е 6 години.

191 народни представители участваха в гласуването на кандидатурата на Димитър Костов. 122 бяха "за", 65 - "против", а 4 се въздържаха.

192 народни представители взеха участие в гласуването на кандидатурата на Калин Христов. 125 бяха "за", 58 - "против", а 9 се въздържаха.

В гласуването на кандидатурата на Нина Стоянова участваха 193 народни представители, от които 126 бяха "за", 61 - "против", а 6 се въздържаха.

По време на избирането им депутати от парламентарните групи на Реформаторския блок и Патриотичния фронт напуснаха залата.

Кандидатите са добре подготвени и имат волята да работят за практическото реализиране на концепцията за управлението и развитието на БНБ, с която бях избран за управител, отбеляза Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. при представяне на номинираните.

По думите му всеки един от кандидатите е професионалист и познава отлично дейността на централната банка.

В рамките на дебатите депутатите от БСП лява България, Патриотичния фронт и Реформаторския блок заявиха, че ще гласуват против предложения екип подуправители на БНБ. Методи Андреев от ГЕРБ също заяви, че ще гласува срещу номинираните.

Основните възражения срещу кандидатите бяха свързани с това, че са били част от екипа на предишния управител на централната банка Иван Искров и имат отговорност за кризата с КТБ. От групите на ДПС, БДЦ, АБВ и "Атака" нямаше изказвания.

Румен Гечев от БСП заяви, че са на твърдата позиция, че цялото ръководството на БНБ трябва да бъде подменено, заради тежките икономически последствия, които са настъпили за страната след кризата с КТБ. Той припомни и позиция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов преди година, че цялото ръководство на БНБ трябва да си отиде. Янаки Стоилов от БСП каза, че обстановката в парламента е тягостна и сходна с избора на ръководство на ДАНС преди две лета.

Емил Димитров от ПФ заяви, че нямат нищо против експертността на кандидатите, но според него те са се компрометирали като екип, защото в условия на криза не са действали адекватно. Успокоихме се, че хората са забравили, коментира Димитров, цитиран от БТА, и допълни, че отсега нататък мотото ще бъде - "Досега било каквото било, от тук нататък - все същото". Парите ги няма, няма и виновни за КТБ, имаме наградени, каза депутатът.

Мартин Димитров от РБ попита управителя на БНБ дали смята, че с предложените подуправители ще стабилизира БНБ и дали подкрепата на ГЕРБ и ДПС ще е достатъчна за увеличаване на доверието. Димитров призова Радев да оттегли номинациите си.

Ние подкрепихме Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г., а той днес връща статуквото, заяви Атанас Атанасов от РБ.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев заяви, че в страната има тежък дефицит на почтеност и доверие. Какво правим в момента - ние казваме, че това, което се е случило при предния Управителен съвет на БНБ, е било добре, коментира той. По думите му не е без значение фактът, че един от номинираните е бил финансов министър в правителството на Жан Виденов, когато "държавата ни беше изпепелена".

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че имат доверие на управителя на БНБ и затова подкрепят екипа, който той предлага.
Много е лесно отвън, когато не познаваш структурата, правомощията, задълженията, да хвърляш обща вина, заяви тя.
Много е лесно от тук да раздаваме правосъдие, без да погледнем ние какво свършихме, за да не допуснем това, което се случи с КТБ, допълни тя.

По думите й предстоят сложни месеци на работа в БНБ - оценки на активите в цялата банкова система, прилагане на закон за преструктурирането на банките, връщане на доверието. Затова според нея трябва да се осигури спокойствие за новия екип на БНБ.
Не стреляйте по професионалиста, когато той си върши работата, имаме нужда от експертите, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

След като се заклеха, подуправителите на БНБ влязоха в кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, където останаха около 30 минути, предаде репортер на Novini.bg.

Междувременно квесторът на кулоара се обърна към журналистите да се оттеглят на трибунка, където да изчакат подуправителите за евентуални изявления.

Това обаче позволи на управителя на БНБ заедно с подуправителите да се измъкнат от репортерите през страничния вход на парламента.

Последвайте канала на

3729 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Т

2015.08.03 | 06:48

11
Кризата с КТБ е криза на властта защото,под политически чадър в тежка криминална обстановка политически партии начело с ДПС източиха 4000 милиона.Това криминално деяние е национално предателство,

2015.08.01 | 22:13

10
#КОЙ ги избра "новите",стари подуправители на БНБ?!

2015.08.01 | 22:13

9
помощниците на крадците на ктб са преизбрани!

2015.08.01 | 20:51

8
otnovo kradcite ot gerb,pak 6te go duxame

2015.08.01 | 20:51

7
Седерастичната кочина обидена, не можа да намести свои хора навсякъде

2015.07.29 | 16:02

2
skoro naroda taka gadno 6te se izgavri s tupacite ot gerb,a kurvata boiko 6te bude razkrazena za zukane
да добре

2015.08.01 | 20:51

5
Ау, чудо! Значи днес са им проработили пултовете и са успяли да гласуват! За разлика от вчера..

2015.08.01 | 20:51

6
skoro naroda taka gadno 6te se izgavri s tupacite ot gerb,a kurvata boiko 6te bude razkrazena za zukane

2015.08.01 | 20:51

4
ЩОМ КОСТОВИСТИТЕ РЕВАТ, ЗНАЧИ БЪЛГАРИЯ Е НА ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТ!

2015.08.01 | 20:51

3
крадците пак бяха назначени, ужас!

2015.07.29 | 16:02

1
skoro naroda taka gadno 6te se izgavri s tupacite ot gerb,a kurvata boiko 6te bude razkrazena za zukane

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини