Смъртта на лъва Сесил потресе и САЩ - стартира подписка за забрана на ловните трофеи

  • 29 юли 2015 10:43

  • 9128
  • 6
Смъртта на лъва Сесил потресе и САЩ - стартира подписка за забрана на ловните трофеи
©

Най-популярният лъв в Зимбабве - Сесил, бе убит с лък и пушка в националния парк Нванге от турист от американския щат Минесота, съобщи британския вестник "Индипендънт".

13-годишното "национално богатство" е убито от зъболекаря Уолтър Палмър, който платил на организаторите на нелегалното сафари 54 хиляди долара за правото да ловува.

След като е бил ранен със стрела, огромният звяр е бил следен от ловеца в продължение на два дни. Сесил е прекосил границите на парка и е навлязъл в частен имот, където е убит с пушка, трупът му е одран, а благородната глава на лъва е  отрязана и взета като трофей.

Трофеят на обичащия лова доктор е конфискуван и ще бъде предаден като веществено доказателство на съда в град Виктория Фолс, където ще се гледа делото срещу американеца.

Джони Родригес, председател на държавната организация за защита на животните - Zimbabwe Conservation Task Force казва пред "Индипендънт", че ако хванат някого, че ловува нелегално, го заплашва затвор най-малко 10 години. Специалистът предполага, че лъвът най-вероятно е изкаран от леговището си с храна и след това са го застреляли. Според данните на GPS-а на нашийника на Сесил, животното не е умряло веднага. След изстрела ловците са го преследвали 40 минути, докато го хванат.

Според вестник The Washington Post, Сесил го обичали не само хората в Зимбабве, но и туристите. Посетителите на парка Нванге често виждали Сесил с неговия прайд да се разхожда на воля. Джони Родрегес споделя: "Това беше едно от най-красивите животни на планетата. А и беше добър - никога не е безпокоил нито екипа на парка, нито туристите".

След като информацията за смъртта на Сесил бе огласена от пресата, личният профил на Палмър в Twitter се напълни с гневни закани, псувни и клетви. "Нищо няма да ме зарадва повече от това да видя и твоята глава, окачена на някоя стена. Както направи с това благородно животно", е един от най-меките коментари.

Американският зъболекар заяви, че съжалява, че е застрелял животното, предаде Би Би Си. Полицията в Зимбабве арестува двама души след смъртта на лъва и може да повдигне обвинения за бракониерство и срещу Палмър. Американецът обаче твърди, че е наел професионални гидове за намирането на лъв и за получаването на необходимото разрешително. Двамата арестувани зимбабвийци може да получат до 15 години затвор за ловуване без разрешително.

Природозащитници призовават правителството на САЩ да забрани вноса на ловни трофеи след смъртта на Сесил. „Ние сме против прибавянето на поредното убийство на лъв от човек заради спортен лов“, заяви Кейтлийн Герикан, говорител на природозащитната „Фондация Африкански див живот“. Според нея лъвът трябва да бъде обявен за застрашено животно, а авиокомпаниите трябва да спрат внасянето на ловни трофеи на територията на САЩ. Можете да подкрепите каузата, подписвайки петицията ТУК.

Лъвът не е застрашен вид според американското законодателство, което прави легален вноса на ловни трофеи, направени от животното.

Последвайте канала на

Novini.bg
9128 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.08.20 | 03:09

6
Абе той и архара е забранен, но само за обикновените хора !!

2016.08.20 | 03:09

5
Ценостната система на хмириканица
мано

2016.01.31 | 18:18

4
Не за това подписка а за не нападение на държави и избиване на народи .
леля ти

2016.01.31 | 18:18

3
По големи загубенаци и лицемери от американците НЕ ПОЗНАВАМ.Жалко за Сесил(лъва),но подписка за него,къде са им подписките и митингите за нападенията над суверенни държави,избиването на милиони невинни посвета.От както се помня НЕ СА СПРЕЛИ ТЕЗИ УРОДИ!

2015.08.05 | 22:51

2
Там законите работят много повече! Я виж за убийство на животно се лежи 10 години, а тука 4 г за блъскане на дете. сащ са напред със всичко и няма нужда да се правим, че нашата държава е демократична. Животните също имат живот и не само по-различни от един обикновен човек!
ludiq

2015.08.05 | 18:16

1
vij go kolko e grozen shi mu sa isera v ustata na toq tipichen sin na maika amerika nadqvam se da izrigne vulkana i da svurshat kato toq luv vsichkite pumqri v iskustveniq im svqt

Добави коментар

Водещи новини