Поляк потърсил медицинско убежище у нас

  • 29 юли 2015 07:40

  • 3261
  • 2
Поляк потърсил медицинско убежище у нас
© gettyimages

Поляк напуснал родината си и потърсил медицинско убежище в България заради отказ в страната му да получи безплатно лекарство, съобщи “Дженник Полски” в най-новия си брой.

“Когато държавата се изгаври с него, трябвало да търси помощ в България”, пише авторката на статията за болния от множествена склероза Януш Ж. До 38-годишния си рожден ден Януш бил здрав и правел амбициозни планове. Изведнъж започнал да чувства, че не контролира краката си и получава изтръпвания. Към тях се добавили световъртежи, започнал да се променя гласът му. Изкачването по стъпалата до третия етаж ставало все по-трудно.

Първоначално помислил, че се обаждат стари травми на гръбначния стълб, докато лекари от отделението по неврохирургия в Университетската болница в Краков не поставили диагнозата, звучаща като присъда: множествена склероза. Не можел да работи повече, дали му минимална пенсия по болест. Януш не знаел, че най-трудното му предстои - борбата с бюрокрацията в здравеопазването.

Лекарите казали, че пациентът трябва да приема интерферон, препарат, използван при първите признаци на множествената склероза и дори когато още не е поставена категорична диагноза, но има съмнения. С този препарат процесът на заболяването можело да бъде обратим. Януш се зарадвал на добрата новина, но... докато стигне до аптеката. Оказало се, че е твърде възрастен, за да може да получава лекарството “Ребиф” безплатно. На всеки 4 седмици трябвало да си го купува на цена 3300 злоти - ок. 1600 лева. Пари събирали близките му, приятелите му, познатите давали по 1 процент от данъците си за болния мъж. Състоянието му започнало да се подобрява, но починали родителите му и без техните финансови средства вече не можел да си го купува.

И тука станала българската връзка на Януш Ж. Проверявал и разбрал, че “Ребиф” е в списъка на реимбурсираните лекарства в България. Намерил пари назаем и си купил гарсониера в малко градче у нас. Регистрирал се и платил здравни осигуровки за цяла година, което и така му струвало 10 пъти по-малко, отколкото в Полша и започнал да получава лекарството си безплатно. С времето пък сега се оказало, че лекарството вече не му е необходимо, а Януш иска да продаде апартамента и да се върне в родината си. Вече се движи с бастун, но имал намерение с приятел да завъртят малък бизнес, за да не разчита повече на полската система на здравеопазването, пише в. Монитор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3261 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.22 | 12:28

2
завалията иска да умре по бързо
d

2015.08.22 | 12:27

1
Дошъл, използвал ни и си тръгнал!

Добави коментар

Водещи новини