Либийски съд осъди на смърт син на Кадафи и осем приближени на бившия диктатор

  • 28 юли 2015 13:37

  • 1417
  • 0
Либийски съд осъди на смърт син на Кадафи и осем приближени на бившия диктатор
© Getty Images/Guliver

Либийски съд осъди на смърт Сейф ал Ислам Кадафи, най-известният син на Муамар Кадафи, както и осем приближени на убития диктатор, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Съдът заседава в столицата Триполи, където управлява коалиция от милиции, някои от които са ислямистки. Сред другите осъдени на смърт са последният премиер на Кадафи Багдади ал Махмуди и бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси. Те бяха съдени за ролята си в кървавите репресии на въстанието, което сложи край на стария режим през 2011 г. Присъдата на Сейф ал Ислам беше произнесена в негово отсъствие, защото от ноември 2011 г. той е държан в района на Зинтан от бивша бунтовническа група, отказваща да го предаде на правителството в Триполи, което не е международно признато, отбелязва Ройтерс.

Столицата се контролира от коалицията милиции "Фаджр Либия" ("Либийска зора"), която е установила там правителство и парламент, непризнати от международната общност. Повече от три години след свалянето на режима на Кадафи Либия е обхванат от хаос, а международно признатите либийски институции заседават в източната част на страната. По време на процеса, започнал в либийската столица през април 2014 г., Сейф ал Ислам присъстваше по видеоконферентна връзка от Зинтан. Повечето от другите обвиняеми са държани в Триполи, но осем от тях са в затвор в град Мисрата, на 200 км източно от столицата, който е под контрола на "Фаджр Либия".

Пред съда бяха изправени общо 37 души по обвинения в убийство, мародерство и саботаж, в действия, подкопаващи националното единство, съучастничество при насърчаване на изнасилване и вербуване на африкански наемници. Процесът бе критикуван от правозащитници заради ограничения достъп на защитата. Той е белязан от продължаващ спор с Международния наказателен съд (МНС) за компетенцията му да съди Сейф ал Ислам. Срещу Сейф ал Ислам и Сенуси са издадени заповеди на задържане от МНС за военни престъпления по време на въстанието.

През май 2014 г. базираният в Хага трибунал, който многократно поиска екстрадиране на Сейф ал Ислам, отхвърли молбата на либийските власти да го съдят в либийски съд заради съмнения в способността на Триполи да му гарантира честен и справедлив процес. МНС обаче разреши на Либия да съди Сенуси.

Последвайте канала на

1417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини