Възможен ли е челен сблъсък на масивна комета със Слънцето?

  • 28 юли 2015 10:38

  • 2404
  • 0
Възможен ли е челен сблъсък на масивна комета със Слънцето?
© NASA/ESA

Астрономи от Великобритания и САЩ изучават възможността за челен сблъсък на масивна комета със Слънцето. Резултатите от изследванията си те са публикували в "Astrophysical Journal", а накратко те са представени на сайта Discovery News.

Според оценките на учените, за да достигне кометата долните слоеве на атмосферата, трябва да тежи повече от 1 милион тона. При достатъчни размери и близко прелитане край Слънцето, кометата може да падне на повърхността му със скорост над 600 километра в секунда.

При това ядрото на кометата ще бъде подложено на напречна деформация, възможен е и взрив в слънчевата атмосфера, придружен от ултравиолетови и рентгенови лъчения. Те могат да бъдат наблюдавани с помощта на съвременните обсерватории.

Според изчисленията на учените, сблъсъкът ще бъде съпроводен от изхвърляне на енергия, еквивалентна на тази при короналните изригвания, но ще е на много по-малка площ от повърхността на Слънцето. Като цяло на нашата звезда взривът може да доведе до образуване на ударни вълни в атмосферата й.

Последвайте канала на

БТА
2404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини