Животът на Земята се е зародил в Гренландия

  • 28 октомври 2011 12:35

  • 3551
  • 0
Животът на Земята се е зародил в Гренландия
©

Френски учени твърдят, че животът на Земята се е зародил в Гренландия, в калните вулкани на масива Исуа, съобщи в. "Дейли мейл". Тези вулкани са изригнали преди 3,8 милиарда години и са изкарали на повърхността някои елементи, които са били от решаващо значение за образуването на биомолекули - градивните елементи на живота.

Досега се смяташе, че първите живи организми са се появили в подводни вулкани, изхвърлящи водород, метан и други газове, което е създало благоприятна среда за живот. Специалисти сега твърдят, че те са били твърде киселинни и затова търсят алтернативи.

Екипът от Института по геология в Лион изследва минерални депозити в някои от най-старите скали в света и откри, че минералът серпентинит, който е ключов за живота, се е образувал от допира на морската вода в земната кора. Те изтъкват, че средата в Гренландия е била богата на карбонати, не е била прекалено киселинна, а температурите са варирали от 100 до 300 градуса Целзий. Това е осигурило идеални условия за еволюиране на протеиновите молекули в едноклетъчни организми. Те са най-простите форми на живот, които за милиони години са се развили в многоклетъчни организми.

"Калните вулкани в Исуа са били особено благоприятна среда за поява на примитивен земен живот" - каза ръководителят на изследването Мари-Лор Пон. Тази хипотеза не променя теорията за появата на човека - съществуват доказателства, че хората са еволюирали от неандерталците в Африка преди 200 000 години и постепенно са заселили целия свят.

Последвайте канала на

БТА
3551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини