МКС управлява роботи на Земята

  • 28 юли 2015 07:46

  • 1623
  • 0
МКС управлява роботи на Земята
©

Джойстик, с помощта на който космонавти от Международната космическа станция ще управляват роботи на Земята, е доставен на МКС, съобщи за ТАСС научният ръководител на проекта "Контур-2" - заместник главният конструктор на ЦНИИ по робототехника и техническа кибернетика Владимир Заборовски. Апаратурата бе транспортирана с ракетата носител "Союз-ФГ", изстреляна от Байконур с пилотирания космически кораб "Союз ТМА-17М".

"Скачването се състоя и научното оборудване вече е на борда на МКС. Изпълнението на програмата за космическите експерименти ще започне в началото на август", заяви Заборовски.

Наземните роботи вече са готови за експеримента, в който участва и Германската космическа агенция.

По думите на Заборовски "Контур-2" е важен елемент в подготовката по създаването на бази на Луната. "На лунната повърхност човек може да работи ограничено време (не повече от няколко часа). А за създаване на лунни станции са необходими месеци и тази задача може да бъде изпълнена от роботи", поясни Заборовски.

От орбита космонавтите трябва да управляват няколко робота, единият от които се намира в Мюнхен. Контролът на действията на машините ще се осъществява по три независими информационни канала - чрез ръчката на джойстика, чрез видеосигнал и с помощта на 3D модел на монитора, свързан с джойстика, където точно ще бъдат възпроизвеждани движенията на робота.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини