Шведи откриха потънала подводница с надпис на кирилица (обновена)

  • 28 юли 2015 07:45

  • 10173
  • 9
Шведи откриха потънала подводница с надпис на кирилица (обновена)
© Getty Images/Guliver

Малка чуждестранна подводница е открита на дъното край източния бряг на Швеция, съобщи местен интернет сайт за търсачи на подводни останки. Според Ocean X Team подводницата е дълга около 20 метра, широка около 3.5 метра и на корпуса ѝ има надписи на кирилица, допълва агенция ДПА. Не е ясно на каква възраст е тя и колко дълго е лежала на дъното.

Сред първите коментари има и допускане, че подводницата е от времето на Втората световна война. Но повечето събрани мнения са, че тя е много по-модерна и че самият факт, че екипажът ѝ не е подал сигнал за бедствие, показва, че е изпълнявал секретна мисия.

Бившият офицер от бреговата артилерия Пер Андершон казва за "Експресен", че по оскъдните данни от видеото може дори да заключи, че става дума за малка подводница на руския императорски флот от клас "Сом", потънала през 1916г. Той твърди, че от разговори с колеги в армията е научил, че координатите на потъналата подводница са им известни от около една година, но не им е дадена публичност.

От организацията разпространиха и видео запис, който бе прегледан от военноморския флот на страната. Военните потвърдиха, че това е чуждестранна подводна лодка, съобщи в."Екпресен". Засега от Ocean X Team не желаят да разкрият точното място на останките и само казват, че са на около 1.5 морски мили (около 2800 м) от брега и са абсолютно сигурни, че това е в шведски териториални води. Организацията допълва, че към този район ги насочили от исландска компания. Водолазът Стефан Хогеборн даде подробности за находката и според него по корпуса не се виждат белези от повреда. Понеже всичките ѝ люкове са затворени, той допълва че "се опасявам, че екипажът не е успял да се спаси преди подводницата да потъне".

Миналото лято в района на архипелага край столицата Стокхолм беше забелязана подводница, но най-мащабната от дълги години издирвателна операция завърши без резултат. Първоначално шведската преса твърдеше, че акцията е била предизвикана от засичането на авариен сигнал, изпратен от руска подводница до база в Калининград.

Сега от Ocean X Team директно казват в съобщението си, че откритата подводница е руска. Тя е била огледана с помощта на подводен апарат, съоръжен с камера. От организацията обявяват, че подготвят нова експедиция в района с участието на водолази, които да се спуснат до подводницата.

Обновена 14:19

Намерената подводница от шведски дайвери миналата седмица край бреговете на Швеция е руска и е потънала на 10 май 1916 г., твърди изследователят от исландската компания IXplоrer ocean reserch Алекс Мах. Според него тогава тя се сблъскала с шведския параход "Унгерманланд", като всички членове на екипажа са загинали.Мах издирвал подводницата в продължение на две години в руски и шведски архиви и е сигурен, че става дума за подводницата „Сом”, построена в САЩ през 1901 г. Именно той дал предполагаемите координати на шведските дайвери от компанията Ocean X Тeam и описанието й: дълга 20 м и широка 3 м.

Представителят на компанията Денис Осберг съобщил, че самите дайвери не са се спускали до подводницата, а са я огледали с помощта на робот ROV, снабден с видеокамера. Видими повреди по корпуса не са констатирани, всички люкове са затворени и се предполага, че вътре се намират останките от екипажа.

Според него военните власти на Швеция са оповестени за находката и дайверите се надяват, че в най-скоро време ще се отправят към мястото заедно с шведските ВВС. Точните координати не се съобщават, но се казва, че става дума за близо до бреговете на Централна Швеция с оживено морско движение.

Последвайте канала на

10173 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
до раша

2015.07.30 | 20:23

8
Един народ дали живее добре не се мери по пишката.... пардон! подводниците и самолетите. Швейцария няма твоята подводница без аналог, но там хората не са алкохолици, имат течаща вода в домовете си и не са алкохолици. Колкото по-рано го разбереш, толкова по-скоро ще спреш да припадаш по рашите.

2015.07.30 | 20:23

9
Тъп си като гъза ми в профил ! Ама ,много тъп селтак !

2015.07.30 | 13:31

7
Къде е Швеция и къде Швейцария?
FM

2015.07.29 | 15:11

6
"СОМ". Сом е вид риба. В коя друга държава, рибата СОМ, носи същото название. А дали не е (КОМ) на Латински.
раша

2015.07.29 | 10:25

3
Значи Рашите по времето на Ленин са имали супер подводници така ли?? А сега без аналог.
мууууу

2015.07.29 | 10:26

5
Тогава но краварите не са чували за такъв звяр.
venzelei

2015.07.29 | 10:25

4
построена в САЩ!!!!!!

2015.07.29 | 10:25

2
Не е руска, а е украинска!
:)

2015.07.29 | 10:24

1
В Полша или Прибалтийските републики или примерно Източна Германия въобще не може да имат руско производство подводница която да заседне някъде ( на произволно място по планетата едно време в соц лагера само Русия /СССР/ произвеждаше подводници)!

Добави коментар

Водещи новини