В. Гардиън: Никой не печели от кризата в Турция

  • 27 юли 2015 09:06

  • 2473
  • 5
В. Гардиън: Никой не печели от кризата в Турция
© gettyimages

Мирът на Турция с кюрдите се разпада, военнослужещи загинаха при нападение с кола бомба, пише "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че крехкото примирие между турското правителство и забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) изглежда е на ръба да рухне, след като двама турски военни загинаха, а четирима бяха ранени при атентат, за който Анкара обвини кюрдските бунтовници. "Гардиън" цитира и журналиста и коментатор Орал Чалишлар, според когото нито турското правителство, нито ПКК ще спечелят нещо от връщане към пълномащабни бойни действия.

Конфликтът на Турция с кюрдите или може ли одобряването на въздушните удари срещу ПКК да се окаже най-голямата грешка на Америка в Близкия изток след войната в Ирак, гласи заглавието на статия във вестник "Индипендънт". В нея се отбелязва, че турските авионападения са предизвикали кървав отговор от страна на кюрдите. Предвид твърденията, че Америка е одобрила ударите, които са възобновили конфликта, авторът Патрик Кокбърн посочва, че САЩ може да са са допуснали най-голямата си грешка от нахлуването в Ирак.

"Дейли телеграф" акцентира върху извънредната среща на постоянните представители на страните членки от НАТО, която ще се състои утре по искане на Анкара, за да се обсъди ситуацията със сигурността след самоубийственото нападение миналата седмица. Вестникът отбелязва, че Анкара може да поиска от съюзниците си в алианса военна помощ в борбата с ИД или да се създаде "зона за сигурност" в Северна Сирия. Според цитирани от изданието съобщения Турция може да поиска подкрепа с разузнавателни самолети по границата й със Сирия.

Американско-турско споразумение отваря пътя за създаване на буферна зона в Сирия, пише изданието "Уолстрийт джърнъл". Споразумението, което позволява на САЩ да ползват турски бази за удари срещу "Ислямска държава", отваря пътя за създаването на фактическа забранена за полети зона в Северна Сирия, заявяват американски и турски официални лица, цитирани от вестника.

"Вашингтон пост" също акцентира върху темата и също цитира американски и турски представители. Вестникът посочва, че операциите във въпросния район в Сирия няма да изпълнят отдавнашните искания на Анкара за установяване на цялостна забранена за полети зона, но мястото в крайна сметка може да стане защитено убежище за някои от оценяваните на два милиона цивилни сирийци, избягали в Турция.

Последвайте канала на

БТА
2473 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.08.12 | 13:47

5
Печелят производителите на оръжие.

2015.08.12 | 01:37

4
цру спонсорира и двата лагера.Важното е да има кървава месомелачка и да се продава оръжие и на двете страни.

2015.08.11 | 14:38

3
А ние тук сме доволни, те ни се бъркат в нашият мир и сега им се връща!!!

2015.08.11 | 14:38

2
Всеки иска парче от Сирия а Турция иска даже и България.
ИВАН

2015.08.11 | 14:38

1
КОИТО Е С АМЕРИКА - ВИНАГИ ШТЕ НАМЕРИ С КОЯ ДАРЖАВА ДА ВОУВА

Добави коментар

Водещи новини