Африка напредва, заяви Обама в Кения (видео)

  • 25 юли 2015 13:40

  • 1524
  • 6
Африка напредва, заяви Обама в Кения (видео)
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият приветства Африка като напредващ континент при откриването на бизнес среща на високо равнище днес в Кения, източноафриканската страна, в която той има дълбоки семейни корени, предаде Асошиейтед прес.

"Исках да съм тук, защото Африка върви напред, Африка е един от районите в света с най-голям растеж", каза Обама, цитиран от Франс прес и АП. "Хората излизат от бедността, доходите нарастват", добави президентът.

Посещението на Обама в Кения - първото на действащ американски президент - бе много очаквано в страна, която го приема като свой син, отбелязва АП. Покойният баща на президента е роден в Кения, а и много членове на семейството все още живеят там,, включително възрастната му доведена баба.

"Това е нещо лично за мен", каза Обама. "Има причина името ми да е Барак Хюсеин Обама", отбеляза той.

Голяма част от визитата му е съсредоточена върху насърчаване на отношенията в сферата на бизнеса и сигурността с Кения - растяща икономика, бореща се със заплахата от тероризъм, най-вече от базираната в Сомалия мрежа Аш Шабаб. Двайсетина американски конгресмени и 200 инвеститори са част в делегацията на Обама, който ще посети и Етиопия.

На срещата на върха, посветена на глобалното предприемачество, днес Обама обяви нови ангажименти за над 1 милиард долара от правителството на САЩ, както и американски банки, фондации и филантропи. Половината от парите ще отидат в подкрепа на жените и младите хора, които по думите на Обама са изправени пред по-големи препятствия при опитите си да започнат бизнес.

През 2010 г. Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият бе домакин на откриването на предприемаческата среща на върха в Белия дом. Тази година конференцията за първи път се организира в Африка южно от Сахара.

Кенийският президент Ухуру Кениата, който е домакин на срещата заедно с американския си колега, изрази съжаление, че проблемите със сигурността и други предизвикателства, включително атаката срещу мол в Найроби, са навредили на престижа на Африка. Той се надява визитата на Обама да допринесе за промяна в представата за Кения и Африка, пише БТА.

"Африка е най-новият и най-обещаващият в света район на безгранични възможности", заяви Кениата. "Отмина времето, когато на континента се гледаше само с отчаяние и пренебрежение", добави кенийският президент.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1524 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
FM

2015.07.26 | 22:50

5
Африка напредва? -Маймуните слезли от дърветата.

2015.07.26 | 22:50

6
за разлика от вас

2015.07.26 | 14:18

4
-Африка напредва...към Европа ! 70 млн.чернокожи на стария континент ?!?
DARVIN...

2015.07.26 | 14:16

3
,,,Moje bi sled nyakoi drugi vek,maimunata shte stane na chovek---?

2015.07.26 | 14:16

2
африка напредва даже скоро ще размине руснаците, не напразно им казват белите негри на европа.
бате златко водолаза

2015.07.26 | 06:59

1
напредва обонго с еболата

Добави коментар

Водещи новини