Остават затворени кухните на заведенията, в които може да има месо с антракс

  • 23 юли 2015 12:24

  • 2193
  • 0
Остават затворени кухните на заведенията, в които може да има месо с антракс
© Getty Images/Guliver

Кухните на заведенията, за които има съмнения, че е попаднало заразено с антракс месо от транжорната в квартал "Аспарухово", остават затворени, съобщи днес областният управител на Варна Стоян Пасев след заседание на кризисния щаб в града.

По думите му всички 23 обекта, зареждани от този цех, са дезинфектирани. Въпреки това кухните на заведенията и един специализиран магазин ще останат затворени като превантивна мярка. В заведенията ще може да се сервират само напитки.

Днес стана ясно, че пробите от иззетото в понеделник месо от транжорната са отрицателни за антракс, допълни Пасев. Той посочи, че това свежда риска в магазинната мрежа да са попаднали заразени продукти до минимум.

Като превантивна мярка в детските градини и кухните няколко дни ще се сервира постна храна и ястия с пилешко, допълни началникът на общинското здравеопазване във Варна Лидия Маринова. По думите й като предпазна мярка са унищожени и количества кайма и телешко месо, купени през последните дни.

Временно изпълняващият длъжността директор на Агенцията по храните във Варна Даниел Денев посочи, че днес от всички зареждани от аспаруховския цех обекти отново са взети проби, които са изпратени в София. Резултатите ще станат ясни следващата седмица. Според Денев собственикът на транжорната е дезинфектирал редовно, но не достатъчно ефективно. Той допълни, че в село Млада гвардия, откъдето тръгна заразата, се следи състоянието на всички животни, които са ваксинирани против антракс и са под карантина. Забраната за излизането им от дворовете на стопаните може да отпадне следващата седмица, съобщава БТА.

Според Денев резултатите от пробите на втората умряла в селото крава ще бъдат оповестени днес следобед или утре. Той допълни, че собственикът на първото умряло животно си е позволил да не информира никого, че има болно животно и го коли. Това е прекъснало информационната верига и се стигна дотук, каза Денев. В отговор на въпрос той посочи, че на собственика на транжорната в "Аспарухово" са съставени няколко акта.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2193 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини