Лекари спасиха бременна иракчанка, пътувала 36 часа с камион

  • 22 юли 2015 21:35

  • 3218
  • 3
Лекари спасиха бременна иракчанка, пътувала 36 часа с камион
©

В столичната "Александровска" болница спасиха живота на бременна бежанка и бебето й, съобщиха от болницата. В средата на миналата седмица, в Реанимацията на УМБАЛ „Александровска", постъпва 38 годишна жена от кюрдски произход, преведена от Майчин дом в тежко общо състояние.

„Пациентката е бременна в седмия месе
ц, уплашена, със затруднено, повърхностно, непълноценно дишане, силно учестен пулс и нарушено алкално-киселинно равновесие", разказва д-р Ралица Маринова - анестезиолог-реаниматор, главен административен асистент в Клиника по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) на болницата, пише news.bg.

Ехографските изследвания показват, че плодът е жизнеспособен. След осигуряването на преводач, лекарите разбрали че бременната, съпругът й и трите им деца са пътували 36 часа с камион от Ирак. По това време те имали ограничен прием на храна и вода.

Освен това, жената е повръщала няколко пъти по време на пътуването. След пристигането им в България са настанени в бежанския център „Военна рампа", полицаите са я закарали в болница, защото жената видимо не е била добре.

Първоначално реанимационният екип се съмнявал за прием на токсични вещества, обгазяване, инфекция, но направените изследвания доказали инфекциозен процес и нарушено метаболитно равновесие в организма на бременната жена, резултат на дългото и изтощително пътуване. На следващия ден прегледът от акушер-гинеколог установява влошаване и на състоянието на плода.

Въпреки критичното състояние на майката, с оглед да спасят нея и детето, специалистите решават да извършат спешно секцио. Работата им е усложнена и от липсата на комуникация, тъй като жената говори единствено кюрдски.

Въпреки медицинския риск и езиковата бариера, интервенцията завършва успешно, благодарение на професионализма, бързата и адекватна реакция на екипа от анестезиолози и гинеколози. Новороденото се възстановява в кувьоз в Майчин дом. Лекарите полагат максимални грижи за оцеляването му, но то все още е с опасност за живота.

През следващите дни родилката е стабилизирана, с възстановени нормални функции на дихателната и сърдечно-съдовата система. Тя е контактна. Предстои й изписване.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3218 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.08.09 | 19:30

3
Спасиха я за да ни роди терористи и пиявици

2015.08.04 | 11:28

2
а българки умират в родилните отделения на болницие ни! БРАВО личи си какви са целите ви.
д.

2015.08.04 | 11:27

1
голяма хвалба, спасихте я с нашите пари, а ние трябва да си плащаме и осигуровки и да даваме на ръка на лекари и сестри и санитари и...

Добави коментар

Водещи новини