Прокуратурата плаща 40 000 лв. на ексбанкера Христо Данов

  • 22 юли 2015 11:02

  • 2294
  • 0
Прокуратурата плаща 40 000 лв. на ексбанкера Христо Данов
© Булфото

Прокуратурата трябва да плати общо 40 000 лв. на бившия банкер Христо Данов, обвинен и съден за фалита на Агробизнесбанк, но след това оправдан.

През март окръжният съд в Пловдив определи на Данов обезщетение от 25 000 лв. за преживените от него травми от недоказаното обвинение. Апелативният съд обаче добави още 15 000 лв. с мотива, че наказателното преследване е продължило близо 13 години, „което е извън всякакви разумни срокове“. Така общото обезщетение става 40 000 лв., пише "Преса".

Разследването започва през 1998 г., когато Христо Данов е обвинен, че като изпълнителен директор на Агробизнесбанк е отпускал необезпечени кредити и това е сред причините за обявяването й в несъстоятелност.

На Данов е забранено да напуска страната и му е определена парична гаранция. Обвинителният акт срещу него е внесен едва през 2003 г., а Данов е оправдан от всички съдебни инстанции. Последната инстанция - Върховният касационен съд, окончателно се произнася през 2011 г. След като е обявен за невинен, Данов завежда дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Претендира за компенсация от 160 000 лв. И изтъква, че след повдигането на обвинението хората започнали да го смятат за престъпник и той преживял психологически срив.Не можел да си намери работа в банка, приятелите му го отбягвали. Дори футболистите, станали му били близки, докато бил председател на БФС през 1994 г. (тогава България стана четвърта в света), престанали да му се обаждат. Адвокатката му Ина Лулчева свидетелства пред съда, че Данов „още не може да преживее травмите, които му е нанесло наказателното производство, и му било трудно да говори за него“.

Последната дума по казуса е на ВКС. Още през 2006 г. Христо Данов осъди държавата в Страсбург за продължилия близо година предварителен арест по „банковото“ дело. Държавата му плати 6000 евро - обезщетение и разноски. Без лихвите.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2294 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини