„Миг“ на композитора Минко Ламбов спечели „Сребърна лира“

  • 22 юли 2015 11:00

  • 1124
  • 0
„Миг“ на композитора Минко Ламбов спечели „Сребърна лира“
©

След оспорвана надпревара със стотици други песни, „Миг“ на композитора Минко Ламбов влезе в челната тройка на конкурса за популярна българска песен „Лирата на Орфей“.

Музиката и аранжиментът са на Ламбов, а текстът и изпълнението на Ана Топалова (режисьор на първата българска 3D поп-опера). Тази година проявата е посветена на 50-годишнината от провеждането на първия „Златен Орфей“.

„Песента е написана за една нощ, веднага след премиерата на „Рибарят и неговата душа“, и е специално за Ани, тъй като познавам отлично нейните гласови възможности - именно тя е най-подходящият изпълнител за това парче“, сподели Минко Ламбов. Той добави, че текстът е доста личен и носи дълбоко послание, което ще докосне слушателите.

След като напълни зала 1 на НДК, "Рибарят и неговата душа" се завръща с още две представления - на 9 септември в Летен театър - Пловдив, и на 10 ноември в зала 1 на НДК.

"Екипът и изпълнителският състав са същите, но се предвиждат редица подобрения, свързани с осветлението, звука и техническата обезпеченост, а времетраенето ще бъде намалено, без антракт между двете части", разкри Ламбов.

Повече за Минко Ламбов

Минко Ламбов получава своето образование в СМУ „Любомир Пипков“ и ДМА „Панчо Владигеров“. Автор е на над 100 произведения в различни жанрове (детски песни, поп музика, филмова музика, джаз пиеси, обработки на български фолклор, поп-операта „Рибарят и неговата душа“, симфоничен балет „Буря“, мюзикъл „Дивите лебеди“, опера със сюжет от средновековната българска история, „One Week“ и много други. Аранжиментите и оркестрациите му са над 300.

Минко Ламбов е създател на редица поп и джаз формации, с които твори от 1999 г. насам, между тях са "Brainstorm", L.P. Jazz и "Икадем" заедно с Недялко Недялков и др.

През 2007 г. създава "Shaka Zulu - Orchestra". Формацията изпълнява негови творби на базата на фолклора на различни народи. "Shaka Zulu- Orchestra" взема участие и като suport band на концерти на различни изпълнители като: Нели Рангелова, Панайот Панайотов, Цветелина Янева и др.

През годините Ламбов работи като изпълнител, аранжор и студиен инженер с Латино партизани, Форте, Нели Рангелова, Васил Найденов, Мария Илиева, Мариана Попова, "Точка БГ", Красимир Първанов, Джони Илиев, Иво Папазов, Недялко Недялков, "Още", Красимир Милетков, Мая Нешкова.

От 2012 г. насам твори в екип с Ана Топалова, с която работят основно по сюжети от класическата литература.

Повече за Ана Топалова

Ана Топалова е автор на драматизацията, текстовете на песните и режисьор на поп-операта „Рибарят и неговата душа“. Завършва НАТФИЗ със специалност актьорство за драматичен театър през 2007. Участва в различни театрални и филмови продукции. През 2010 печели кастинг за главната роля в рок-операта "Исус Христос-Суперзвезда" в ДМБЦ - Стефан Македонски. Следват и други главни роли в хитови заглавия на театъра.

От 2012 г. започва работа с Минко Ламбов в проекта "Shaka Zulu Orchestra". Същата година Минко Ламбов написва музиката към театралната постановка „Буря“ по А. Н. Островски с режисьори Ана Топалова и Димо Алексиев.

По-късно тя става основа за създаването на балета „Буря“, чието либрето Ана написва специално по поръчка на композитора. В последствие творческият тандем създава поредица от музикално сценични произведения като поп-перата „Рибарят и неговата душа“, мюзикъл за деца „Дивите лебеди“ и опера със сюжет от средновековната българска история, чието заглавие за сега авторите пазят в тайна.
 

Последвайте канала на

1124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини