Борисов, ДПС и реформаторите не се разбраха за конституционните промени (обновена+видео)

  • 21 юли 2015 12:06

  • 11802
  • 264
Борисов, ДПС и реформаторите не се разбраха за конституционните промени (обновена+видео)
© Булфото

На брифинг след днешната среща за свързаните със съдебната реформа промени в Конституцията между министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, ръководството на парламентарните групи на ДПС и Реформаторския блок и председателя на парламента Цецка Цачева, премиерът заяви, че провалът на конституционната реформа значи провал на съдебната система, а от това държавата губи много, предаде репортер на Novini.bg.

Провалът на конституционната реформа значи и провал на съдебната реформа. Ако това се случи, няма да загуби никой друг толкова много, колкото държавата. Всеки има избиратели и ангажименти към тях. Не ми е лесно всеки ден да полагам толкова много усилия за нещо, за което мога и аз да седя отстрани и да наблюдавам процеса. Негативите ще са много, обвиненията също. Неслучайно и вчера поставих въпроса върху няколко точки, които ни обединяват. Те не са достатъчни, но са стъпка напред. Даваме възможност на съдиите и прокурорите сами да решават кой ще израства в кариерата. Предстоят ни срещи и с БСП и БДЦ, за да търсим консенсус. Бързината на съдебния процес минава през съдебната власт и промените на кодекса, коментира Борисов.

Премиерът подчерта, че има една кауза и това е държавата. Голямо е изкушението при тази политическа ситуация да влезем в конфронтация, заяви Борисов. Имаме два подхода - единият е в петък да имаме 160 гласа и конституционната реформа да се проточи до ноември, а другият вариант е в петък да съберем 180 гласа и процедурата по конституционните промени да приключи до 15 септември, добави министър-председателят. Борисов гарантира, че вторият вариант ще се отрази благоприятно за развитието на България. По думите му, ако не осъществим съдебната реформа, Румъния ще получи голяма преднина пред България пред ЕС и това ще доведе до поредния негативен доклад от ЕК.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че на срещата движението е представило предложение, която по думите му може да се оцени като идея за ускоряване на съдебната реформа.

Стъпваме на общото консенсусно поле, което премиерът очерта през последните дни - да се внесе нов проект за изменение на Конституцията, който да съдържа само консенсусните положения, които Борисов представи пред нас и медиите. В противен случай има риск конституционната реформа да се провали. Трябва всеки да направи своите отстъпки и да положи усилия в името на националния интерес. Дори този проект да събере 160 гласа той ще се придвижи по продължителна и мъчителна процедура. Той не генерира съгласие и ще завърши към края на годината. Мисля, че по време на кампанията за местните избори и непосредствено след тях средата няма да е най-благоприятна за тези промени. По-благоприятно е да се случи сега, до 15 септември. Предложението на ДПС отваря вратите за постигане на широко съгласие за разлика от този проект, който е внесен в НС, каза още Лютви Местан.

По думите му след днешния ден, никой не може да посочи ДПС като политическа сила, която забавя реформите. Надявам се всички да положат усилия и да поставят националния интерес надпартийно. Сега с 5 подписа дори само на представители на парламентарната квота могат да се номинират кандидати за ръководители на съдебната власт и прокуратурата. Когато това се сведе единствено до съответната колегия, това е равно на гилдията да изпъчи своите ръководители", обясни Местан. По думите му, това е много по-различно от досегашната практика. „Важно е какво може да се постигне, необходимо е конституционно мнозинство и какво може да се направи в рамките на ограниченията на самата конституция. Ние не сме автори на идеи като реформа без ДПС. Важно е да се гарантира устойчивостта на реформата. Трябва да се търси съгласието възможно най-широко", допълни Местан. Според него, трябва да се преследва и постига. „След днешния ден е ясно, че никой не може да посочи ДПС като политическа сила, която забавя реформите. Напротив, водим до ускоряване. Направиха се важни стъпки не бива да се пропилява шанса за осъществяване на съдебната реформа. Неслучайно предлагаме завършек на конституционната реформа преди местните избори, за да се отчете това и в Доклада на ЕК", каза още Лютви Местан.

Разговор за нов конституционен проект от моя гледна точка може да бъде воден при наличието на 180 вносители, каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев. Доверието на настоящия парламент не е такова. Възможно е да се води разговор за ускоряването на съдебната реформа. Има поредица принципни разминавания. Необходимо е отстъпление за постигане на консенсус. Това е моето впечатление, добави той.

Това е втората "совалка" на премиера в търсене на подкрепа за конституционните промени. Припомняме, че вчера Борисов се срещна с ПГ на АБВ. От партията на Георги Първанов поискаха промените в Конституцията да бъдат оттеглени и да се предложат нови. Като вариант Б предложиха, а премиерът прие, от досегашния проект да бъдат подкрепени три важни промени, а от останалите парламентът да се откаже с декларация в четвъртък.

Очаква се утре министър-председателят да се срещне и с ръководството на ПГ на "БСП лява България".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
11802 264

Свързани новини

Коментари 264

Добави коментар
SRETEN

2015.07.22 | 22:48

263
IBAVAM TE Y GUZ TIKVO
НЕСРЕТНИК

2015.07.22 | 22:48

264
Иби се у гъзо олигофренино.
SRETEN

2015.07.22 | 22:48

262
IBAVAM TE Y GUZ TIKVO- CEPIM TE OT WOLE
гост

2015.07.22 | 22:48

261
Реформаторите ги зарежи! Ние с Гоце и Местан сме се разбрали и ще си крадем заедно!
Intel® Core™ i5-4670K

2015.07.22 | 22:47

260
Е, в един цирк играем, знаем си номерата! Пастирката да обяви, че Путин е виновен!
САДОК

2015.07.22 | 20:19

258
ТЪП СЪМ,КАТО ПАТОК

2015.07.22 | 20:19

259
много си прав
САДОК

2015.07.22 | 20:19

257
КАТО ДОЙДАТ ИЗБОРИ БОЙКО ПАК ЩЕ ПУСНЕ ПЕЧАТНИЦАТА,А ЦВЕТАНОВ ЩЕ РАЗНАСЯ ЧУВАЛИТЕ.

2015.07.22 | 20:19

256
БОЙКО ХОДЕШЕ НА РОЖДЕН ДЕН В САРАЯ НА ДОГАН.

2015.07.22 | 20:19

255
ГЕРБ И ДПС ЗАЕДНО ПОДКРЕПИХА ТРЕТИЯ ПОЛ ХА-ХА.БОЙКО ЗДРАВО СА ГО РАБОТИЛИ МАНАФИТЕ.
бойко е свиня на ердоган

2015.07.22 | 20:19

254
ГЕРБ И ДПС ЗАЕДНО ПОДКРЕПИХА ТРЕТИЯ ПОЛ ХА-ХА.БОЙКО ЗДРАВО СА ГО РАБОТИЛИ МАНАФИТЕ.
Тиквената Американска курва бойко

2015.07.22 | 20:19

253
Ама как хората освиркаха простата Пастирка на Рожен.Плевела дори си забрави думите ха-ха-ха.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини