Тайната на осиновяването да отпадне искат граждански организации

  • 20 юли 2015 13:45

  • 2200
  • 0
Тайната на осиновяването да отпадне искат граждански организации
©

Тайната на осиновяването да отпадне от закона, настояват граждански организации, пише в. "Преса".

Въпреки препоръката към България от Съвета на ООН по правата на човека за „въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход“, тайната на осиновяването продължава да е регламентирана в Семейния кодекс и да се практикува, сочат те.

В момента законът предвижда само една възможност - осиновителите или навършилият пълнолетие осиновен може да поискат информация за произхода, „когато важни обстоятелства налагат това“.

Процедурата е сложна - искането се отправя до окръжния съд, допуснал осиновяването. Магистратите го разглеждат при закрити врата, изслушват рождените родители и прокурора, после се произнасят с решение.

Аргументите „за“ и „против“ законови промени в тази насока ще бъдат изложени на форума „Правото да познаваш своя произход - лицата на осиновяването“, който ще се проведе във вторник. Организатори са Българската асоциация осиновени и осиновители (БАОО), Националният интернет регистър на търсещи се „Къде си?“ и Националната мрежа за децата. В дебата ще се включат зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева, посланик Ксавие дьо Кабан, генералният директор на Агенцията по осиновяване във Франция Беатрис Бионди.

За запазване „тайната“ на осиновяването произходът и роднинските връзки на детето се скриват или заличават. Това нарушава чл. 8 на Конвенцията на ООН за правата на детето, а именно правото му на запазване на самоличността, гражданството, името и семейните връзки, твърдят организациите.

Не се събира и съхранява важна за произхода на детето информация, включително за генетична предразположеност, което нерядко обрича лечението му на неуспех, заявяват те.

По данни на БАОО до 7 юли 2014 г. общият брой на осиновените деца у нас е 3248, от които 650 са дадени в чужбина.

Последвайте канала на

2200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини