Саудитска Арабия арестува 431 ислямисти от ИД

  • 18 юли 2015 18:02

  • 3471
  • 2
Саудитска Арабия арестува 431 ислямисти от ИД
©

Силите за сигурност в Саудитска Арабия са арестуваха 431 души, заподозрени, че са бойци от структурите на „Ислямска държава”, съобщи БТА.

Според информация, разпространена от Министерството на вътрешните работи, заловените са готвили множество терористични атаки над джамии и обществени паметници, както и над ключови политически и обществени фигури в страната. Повечето от задържаните са саудитски граждани, но има и хора от други националности.

Според изявление на министерството на вътрешните работи, благодарение на масовите арести са осуетени атаки срещу дипломатическа мисия, административни сгради и обекти на силите за сигурност в южната част на страната. Планувани са били и убийствата на ключови фигури от правоохранителния сектор.

Припомняме, че „Ислямска държава” (ИД) призова поддръжниците си да извършват терористични атаки на Арабския полуостров. Основна причина за тези закани е, че едни от светите места за мюсюлманите по света се намират именно в саудитското кралство. Представители на „Ислямска държава” не веднъж са се заканвали да прогонят шиитите от свещените градове Мека и Медина. Смята се, че случилите се големи самоубийствени атентати в последните месеци в Саудитска Арабия имат директна връзка с призива на бойци на ИД към международен джихад.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3471 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
смешници

2015.07.27 | 15:25

2
е те точно те със сащ създадоха тая ислямска държава!мижи кьорчо!

2015.07.19 | 14:15

1
Какво ги арестувате? Направо ги ликвидирайте.

Добави коментар

Водещи новини