Киев не даде особен статут на Източна Украйна

  • 16 юли 2015 15:05

  • 2289
  • 1
Киев не даде особен статут на Източна Украйна
© gettyimages

Източна Украйна няма да има особен статут в рамките на страната, пише газета.ру.

Днес парламентът в Киев одобри предложението на президента на източноевропейската страна Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември за децентрализацията на Украйна. В полза на проекта се обявиха 288 от 450-те депутати във Върховната рада. Пред законодателите държавният глава заяви, че източните Донецка и Луганска области няма да получат специален статут. Решението е изпратено на Конституционния съд, който трябва да одобри промените в основния закон на страната и да го върне на парламентаристите, които трябва да го одобрят. Членовете на Върховната рада трябва да гласуват закона на два етапа. За да бъдат приети промените, те първо трябва да бъдат одобрени с най-малко 226 гласа на първо четене и 300 на второ.

Източните области създадоха сепаратистки формирования след като на признат само от Москва референдум жителите на украинския полуостров Крим на 16 март 2014 г. решиха да се присъединят към Русия. Новото правителство в Киев начело с Арсений ЯценюкАрсений Яценюк Арсений Яценюк е украински юрист, икономист и политик. Роден е на 22 май 1974 г. в западния град започна акция срещу отцепниците.

В Минск през 2014 г. след два кръга преговори с посредничеството на Русия, САЩ, Франция и Германия бе посегнато споразумение за спиране на огъня. Киев се задължи да даде повече правомощия на местната власт.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
потмци на дявола

2015.07.21 | 13:28

1
еврейте, дали някога са си спазвали обещанията?

Добави коментар

Водещи новини