НС разглежда на първо четене промени в Закона за енергетиката

  • 14 юли 2015 14:47

  • 1145
  • 0
НС разглежда на първо четене промени в Закона за енергетиката
©

Парламентът разглежда два законопроекта за промени в Закона за енергетиката - единия, внесен от депутати от ГЕРБ, а другият - от Реформаторския блок, които се очаква да дадат възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да постанови по-ниски цени на електроенергията от предвидените от нея в проекторешението й.

Промените, внесени от ГЕРБ, бяха представени в пленарната зала от председателя на комисията по енергетика Делян Добрев. Те бяха приети на първо четене от комисията по енергетика и комисията за наблюдение на дейността на КЕВР. Промените предвиждат създаване на фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който да се събират вноски от пет процента от ежемесечните приходи от всички предприятия - производители на енергия.

Във фонда ще бъдат събирани и приходите от продажба на квоти за парникови газове. Предвижда се фондът да се управлява от седемчленен управителен съвет с председател, назначен от министъра на енергетиката, и членове - представители на МФ, МОСВ, МЕ и на производителите на енергия, отбелязва БТА.

Дейността на фонда ще бъде определена с наредба от МС, предвиждат промените. Средствата от фонда ще бъдат използвани за компенсиране на недостига на средства в НЕК за изкупуването на енергията по дългосрочните договори с ВЕИ-централите, когенерациите и двете американски ТЕЦ.

Делян Добрев посочи, че се предлага в механизма за компенсиране на невъзстановяемите разходи да се включат и операторите на преносната и на разпределителните мрежи. Въвежда се и ново понятие "нетно специфично производство на електрическа енергия" за зелените централи, което ще позволи НЕК да изкупува само количеството енергия, отговарящо на заложената норма на възвръщаемост.

Дава се възможност на КЕВР да определи индивидуални цени на ВЕИ-централи на базата на информация от АДФИ дали инвестиционните разходи съответстват на преференциалните цени на централите.

Мартин Димитров представи законопроекта на Реформаторския блок, който предвижда Министерският съвет да приеме наредба за регулиране, публично оповестяване и оптимизиране на разходите на търговските дружества с 50 процента и над 50 процента държавно или общинско участие, извършващи дейности по Закона за енергетиката.

Предлагаме да има публичност в енергетиката, крайно време е всеки да може да види кой е собственик на ВЕИ, на заводски централи, за да има отговорност, особено в сектор с държавно регулирани цени, заяви Димитров.

Според предлаганите от РБ промени всички договори в енергетиката, анекси и документи за изменението им трябва да станат публични и дружествата нямат право да се позовават на търговската тайна.

Последвайте канала на

1145 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини