Окончателно: Няма виновен за смъртта на миньорите в "Ораново"

  • 14 юли 2015 14:16

  • 1497
  • 4
Окончателно: Няма виновен за смъртта на миньорите в "Ораново"
©

С постановление от 1 юни 2015 г. Окръжната прокуратура в Благоевград прекрати наказателното производство за причиняване на смъртта на четиримата миньори от мина „Ораново” поради липса на извършено престъпление, съобщи Дарик.

С това решение Благоевградският съд потвърждава постановлението на Окръжната прокуратура.

В мотивите на прокуратурата за прекратяване на досъдебното производство се посочва, че между 9.30 и 9.45 ч. във фаталния ден за изключително кратко време мрежата от минни изработки след 165-я метър на подетажната 64 галерия се е напълнила със смес от вода, кал, скални и въглищни късове с различна едрина и размери. В резултат на това в тези изработки загинали четиримата миньори - Асен Костадинов Стойнев, Христо Методиев Младенов, Иван Радославов Лазаров и Николай Борисов Михайлов. Водно-калната маса, в общ обем от около 270 куб. м. е запълнила изцяло: 40 м. от подетажната галерия; 5 м. остатък от орт „Б”; 9 м. галерия между ортове „А” и „Б”.

Съгласно изготвените по делото съдебномедицински експертизи причината за смъртта на Христо Методиев Младенов и на Асен Костадинов Стойнев е механична асфиксия, дължаща се на притискане на гръдния кош и корема от затрупала ги земна маса. Смъртта на Иван Радославов Лазаров и Николай Борисов Михайлов се дължи на остра дихателна недостатъчност, вследствие на механична асфиксия от запушване на дихателните пътища и притискане на телата.

Прокуратурата определи аварията в „Ораново” като непредвидима. В хода на разследването е назначена комплексна техническа експертиза, възложена на специалисти по минно дело, специалист геолог, специалист хидрогеолог, специалист техническа безопасност, специалист скална механика, специалист взривни работи и специалист руднични крепежи и конструкции.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1497 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.07.14 | 21:11

2
От всичките тези словопремятания, разбрах само едно, че тези ,, глупаци ,, работещите за робовладелците са виновни за своята гибел. А робовладелците ,,горките,, са толкова нещастни, че умират техни РОБИ.

2015.07.14 | 21:13

4
Дори не го забелязвчт.

2015.07.14 | 21:11

3
Единствения виновен в България... сме самите Българи, че търпим да си правят подигравки с нас и с живота ни...
рИформата ви в съда се вижда

2015.07.14 | 16:49

1
то остана и да осъдите някои олигарх

Добави коментар

Водещи новини