Фестивал на муралите

  • 10 юли 2015 10:08

  • 1105
  • 0
Фестивал на муралите
©

Това лято артистичните дейности в Център на Съвременното Изкуство в българското село Старо Железаре, за първи път ще се проведе под формата на Фестивал на муралите.

Мотото на тазгодишното издание е „Village of Personalities / Art for social change”. Това е продължение на провежданият oт 2013 година проект „Ревитализация на Българското Село”.

Този път артистичния дует Катажина и Венцислав Пирянкови, Ви канят заедно с поканената от тях група млади артисти от Полша, които през целия месец юли ще рисуват мурали по стените на къщите в родното село на Пирянкови.

Цялото село ще се превърне в месечен празник на изкуството, по време на който то ще е място за интензивни, бурни миграции, глобално преместване в смисъл така реален, както и символичен. Това ще се дължи главно на образуваните произведения на изкуството, муралите. Връзката между отдалечените от себе си светове, култури, ще се окаже абсолютно възможна. Ще изчезне изкуственото разстояние между селската баба и кралица Елизабет, между местния циганин и Обама, от миналото ще пристигне Цар Борис, или Айнщайн, който по толкова естествен начин ще се намери в каручката теглена от магаре. Ние всичките сме потомци на имигранти, които са търсели своето щастливо място. Хората винаги са се премествали. Това отдалечено село, за което може да се каже, че се намира на края на света, винаги е било символичен и автентичен културен тигел. Тази естествена среда, където са живеели заедно православни, евреи, католици, потомци на траките, арменци, цигани. Едно време тук е имало мултикултурен живот, част от който днес много добре функционира. Днес отново живеем в ерата на интензивна мобилност, не само на хората, но също така и на идеите и символите.



Тази година ще разгледаме два взаимосвързани ефекта от този миграционен процес: потенциал на глобалния обмен и необходимостта от търсене за самоличността. Техните прояви ще намерим в подхода на културните традиции от различни региони на света. Границите и разстоянието ще бъдат сведени до минимум чрез неограничен достъп до поток на вдъхновение – произтичащ главно от медиите, включително и интернет. Благодарение на свободното движение по границите на културите, се създават очарователни и изненадващи ефекти.

И така Старо Железаре ще се превърне в единственото село в сърцето на Балканите, в което по стените на къщите ще видим световно известни личности в компанията на местните герои, а по-точно на обикновените жители. За какво си говорят героите? Какво научават те? За това можем само да се досещаме. Самата среща на двата далечни свята, е елемент на изненада, чрез която се създават нови области за размисъл. Далечните култури, които се срещат на нивото на индивидуалното съществуване, докосват това, което в действителност търсим ние... автентичността, същността на нашите времена. И тази автентичност, както в сюрреалистичните разкази на Роланд Топор, бързо и точно ще намерим в абсурдността на ситуацията, която всъщност е реалността. 

Фестивалът на муралите ще продължи целия месец юли. Организатор е Piriankov Centre for Contemporary Art Staro Zhelezare.

Последвайте канала на

1105 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини